Nieuwe app maakt historisch Amsterdam zichtbaar

AMSTERDAM - Wie wil weten hoe het Rijksmuseum eruit had gezien als het niet was opgetrokken naar het ontwerp van Pierre Cuypers, maar volgens de tekeningen van zijn collega Lucas Eberson, kan sinds deze week terecht op zijn telefoon.

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en Arcam introduceerden donderdagmiddag de Amsterdamse versie van de app UAR (urban augmented reality), die eerder dit jaar voor Rotterdam verscheen. Daarin kun je, staand voor het museum, een projectie zien van Ebersons ontwerp.

''De app is voor zover wij weten de eerste in zijn soort in de wereld,'' zegt Yvonne de Korte van Arcam. ''Hij functioneert op basis van de techniek van Layar.'' Dit programma, vervaardigd door het gelijknamige Amsterdamse bedrijf, voegt virtuele beelden toe aan de camera van je telefoon.

Het NAi en Arcam hebben deze techniek gebruikt voor een app waarin je op sommige plaatsen in de stad kunt zien hoe Amsterdam vroeger was, hoe de stad er in de toekomst uit zal zien of hoe die eruit had kunnen zien als alternatieve ontwerpen waren gerealiseerd.

Wie op de Dam zijn telefoon op de Bijenkorf richt, ziet daar een projectie van de Beurs van Zocher, die daar tot 1903 stond. En wie vanuit het gebouw van Arcam naar het Oosterdokseiland kijkt, ziet in plaats van een groot aantal bouwkranen het eiland zoals dat er over enkele jaren uit moet zien.

In totaal zijn nu 309 Amsterdamse gebouwen in de app opgenomen, waarvan volgens Ferry Piekart van het NAi enkele tientallen in een 3D-model zijn nagebouwd. De rest is alleen in beeld gebracht met behulp van tekeningen en foto's uit de NAi-archieven. De bedoeling is dat het aantal gebouwen in de app zal toenemen. Piekart: ''Dan kun je denken aan projectontwikkelaars en architecten. Zij ontwerpen met 3D-modellen die voor de app alleen vereenvoudigd hoeven te worden.''

Het NAi heeft de app ontwikkeld om zijn enorme collectie toegankelijk te maken. Het is niet de bedoeling er geld mee te verdienen, zegt Piekart, 'want de ontsluiting van onze collectie is een maatschappelijke taak'. Wel zullen architecten en projectontwikkelaars moeten betalen om hun portfolio in de app te krijgen. ''Daarmee kunnen ze bijdragen aan de kosten. We hebben in Rotterdam achttien kilometer archiefmateriaal over Nederlandse gebouwen. Om dat te digitaliseren heb je veel tijd en geld nodig.''

De voornaamste doelgroepen van de app zijn volgens De Korte toeristen en buitenlandse architectuurstudenten. ''Alles wat te maken heeft met internet en telefoons, spreekt jonge mensen sowieso meer aan. Dus wie weet bereiken we hiermee ook een andere doelgroep dan met onze andere publicaties. Maar voor Amsterdammers is dit ook interessant. Het is leuk meer te weten te komen over gebouwen waar je elke dag langs fietst.''

Het mooiste virtuele gebouw vindt De Korte het Filmmuseum in aanbouw. ''Als je achter het Centraal Station naar Noord kijkt, zie je het voltooide Filmmuseum. Maar het mooiste is: boven je zie je de toekomstige glazen kap van het busstation. Die is in de app ook af. In het echte leven schieten al die bouwprojecten niet op, maar op je telefoon zie je toch wat de bedoeling is.'' (DAVID KEUNING)

Download de app hier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden