Nieuwe anonieme getuige in zaak Staatsliedenbuurt: QQ

In het hoger beroep in de zaak over de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt in 2012 wil het Openbaar Ministerie een nieuwe 'anonieme bedreigde getuige' inbrengen. Die heeft de naam QQ gekregen.

De rechtbank bij aanvang van het hoger beroep in de zaak van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Beeld ANP
De rechtbank bij aanvang van het hoger beroep in de zaak van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.Beeld ANP

Advocaat-generaal Frits Posthumus wilde woensdagochtend op een formele tussenzitting van het gerechtshof, op Schiphol, nog niet zeggen wat hij of zij precies heeft verklaard.

Het lijkt te gaan om een getuige die iets kan zeggen over de (on)betrouwbaarheid van criminele getuigen die zeggen dat het belangrijkste doelwit van de schietpartij, Benaouf A., heeft gelogen dat hij verdachte Anouar B. heeft herkend in de Audi RS4 van het groepje schutters dat hem onder vuur nam.

Die getuigenis van Benaouf A. is een belangrijk onderdeel van het bewijs op grond waarvan verdachten Anouar B. en Adil A. levenslang hebben gekregen van de rechtbank.

Leugenaar
In het criminele milieu gaan hardnekkige verhalen dat naasten van Anouar 'Popeye' B. met grof geld (criminele) getuigen aan het werven zijn geweest die de cruciale getuige Benaouf A. als leugenaar moeten wegzetten.

Er zijn in hoger beroep meerdere getuigen opgedoken die zeggen dat Benaouf A. hen persoonlijk heeft verteld dat hij over de herkenning heeft gelogen. Het gaat om criminelen die met hem gedetineerd hebben gezeten.

Ook is er, in het vóórdeel van Benaouf A., een voor moord veroordeelde Kroatische crimineel opgedoken die zegt dat hem in de gevangenis tot wel twee ton is geboden een valse verklaring af te leggen over Benaouf A. waardoor Anouar B. 'vrij zou komen'.

Geflasht

Ook is een filmpje opgedoken waarin een Amsterdamse crimineel zegt dat Benaouf A. hem heeft verteld dat hij ze (Anoaur B. en medeverdachte Adil A.) 'effe goed geflasht had' (te grazen genomen) met zijn verklaring over zijn herkenning van Anouar B. in de Audi van de schutters.

A. kon vluchten voor de schutters, maar zijn vrienden Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf werden met grof geweld op straat geliquideerd en twee motoragenten werden van dichtbij met een kalasjnikov beschoten.

Om dat filmpje nader te laten onderzoeken, heeft het gerechtshof de behandeling van het hoger beroep in december opgeschort.

Benaouf A. ontkent zelf met klem te hebben gelogen of iets tegen anderen te hebben gezegd.

De onderzoeksrechter heeft getuige QQ inmiddels betrouwbaar genoeg geacht om als anonieme bedreigde getuige te worden toegelaten tot het proces.

Protest
De raadkamer van het gerechtshof (dus niet de raadsheren die het proces inhoudelijk doen) behandelt nog het hoger beroep van Anouar B.'s advocaat Inez Weski tegen die beslissing.

Weski protesteerde woensdag fel tegen het besluit van het Openbaar Ministerie de kern van de getuigenis van QQ al aan het gerechtshof te geven nog voordat die formeel tot de strafzaak is toegelaten - omdat het hof de verklaring dan toch in het hoofd heeft als QQ in haar appèlzaak wordt afgewezen.

Weski herhaalde dat Benaouf A. achter de schermen met leugens en valse getuigen(issen) de zaak probeert te 'regisseren'.

Aanklager Posthumus: "De verdediging zegt dat Benaouf A. van alles regisseert. Het standpunt van het Openbaar Ministerie is dat van de kant van verdachte (Anouar B.) juist van alles wordt geregisseerd."

De voortzetting van het hoger beroep staat gepland voor begin mei.

Zaak Staatsliedenbuurt: hoe zit het ook alweer?

Op 29 december 2012 wilden twee groepen daders Benaouf A. liquideren. Hij kon vluchten, maar zijn vrienden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden met grof geweld vermoord op straat. Op de vlucht schoot één groepje daders op de Haarlemmerweg vanuit een Audi RS4 van dichtbij met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Anouar B. (38) en Adil A. (30) zijn door de rechtbank tot levenslang veroordeeld in deze zaak. Benaouf A., die zelf een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit voor een andere liquidatie, is een cruciale getuige, omdat hij onder meer zegt Anouar B. te hebben herkend op de bijrijdersstoel van de Audi RS4.

De verdachten hoopten dat Benaouf A. zijn verklaring in hoger beroep aan zou passen, maar hij liet zich niet intimideren en liet aan het begin van het hoger beroep weten bij zijn verklaring te blijven. De spanningen tijdens de inleidende zittingen van het beroep liepen hoog op, met scheldpartijen over en weer.

Lees ook: Verdachten zaak Staatsliedenbuurt blijven ontkennen en 'Anouar B. bood twee ton voor valse verklaring'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden