Nieuwe Amsterdamse docenten leren meer over burgerschap

Op de Amsterdamse lerarenopleidingen wordt komend jaar meer aandacht gegeven aan het vak burgerschap.

Hannah Stöve
Een meester staat voor de klas op de Elisabeth Paulussschool in West. Beeld Rink Hof
Een meester staat voor de klas op de Elisabeth Paulussschool in West.Beeld Rink Hof

Studenten van de Hogeschool iPabo, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit zullen meer onderwijs krijgen in de verschillende lesmethoden voor burgerschapsonderwijs.

Met dat schoolvak moeten ze scholieren op de basisschool, middelbare school of het mbo leren hoe zij actief kunnen bijdragen aan de samenleving. Begrippen als democratie, mensenrechten, sociale verantwoordelijkheid en normen en waarden komen aan bod.

Kinderen lopen achter
Volgens wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) kunnen de leerling-docenten het extra onderwijs goed gebruiken. Dat vermoeden werd onlangs bevestigd door een groot internationaal onderzoek naar burgerschapsonderwijs, van de Universiteit van Amsterdam en het Kohnstamm Instituut.

Daaruit bleek dat Nederlandse scholieren wat betreft burgerschap ernstig achterlopen op kinderen uit andere landen - terwijl het vak al sinds 2006 op het curriculum staat. Vooral de lesmethodes bleken dat te veroorzaken.

Debatten
Nederlandse docenten houden zich te vaak vast aan boeken, terwijl Noorse, Deense of Finse kinderen tijdens excursies of debatten leren wat het inhoudt om een goede burger te zijn. Ook de Nederlandse kinderen bleken ontevreden over het vak. Zo voelden ze zich vaak niet vrij om kritisch te discussiëren.

De gemeente heeft voor 2018 in totaal 1,34 miljoen euro vrijgemaakt voor het schoolvak. De nieuwe plannen vallen binnen die begroting. Mochten opleidingen extra projecten over burgerschapsonderwijs willen opzetten, dan kan de gemeente eventueel nogmaals de beurs trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden