Nieuwe ambulance moet druk op spoedpost verlichten

De nieuwste poging om de drukte op de spoedeisende hulp in te dammen is de komst van een extra ambulance.

Malika Sevil
. Beeld Sake Rijpkema
.Beeld Sake Rijpkema

De wagen wordt vanaf deze week door Amsterdam UMC (locatie AMC) ingezet om patiënten van de spoedeisende hulp (seh) naar andere ziekenhuizen te vervoeren. Het gaat om een proef van vier maanden.

Veel patiënten moeten, nadat ze de acute zorg hebben gekregen, door een ambulance naar een ander ziekenhuis in hun eigen regio worden gebracht, waar ze verder worden behandeld. "Denk aan mensen met een blindedarmontsteking of een ernstig ontregelde suikerziekte," zegt een woordvoerder van Amsterdam UMC.

Maar omdat Ambulance Amsterdam druk is met spoedritten in de stad, moeten de patiënten vaak uren op zo'n geplande rit wachten. Al die tijd houden ze een plek op de seh bezet.

Kwetsbare ouderen
De drukte op de seh is de laatste jaren enorm toegenomen, bijvoorbeeld door de toename van het aantal kwetsbare ouderen die na een valpartij in het ziekenhuis belanden.

Een andere reden van de drukte is het gebrek aan doorstroming van de patiënten. De spoedafdelingen in de stad stromen meerdere malen per week zo vol dat ze tijdelijk een opnamestop moeten afkondigen, zo bleek al eerder uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

Er is dus geen ruimte om patiënten onnodig lang te laten wachten op een rit naar een ander ziekenhuis.

Chauffeurs
De nieuwe ambulance moet de doorstroming bevorderen. "Het Haga Ziekenhuis heeft ook een ambulance rijden tussen de eigen locaties. Maar voor zover wij weten is het Amsterdam UMC de eerste die een ambulance ook naar andere ziekenhuizen laat rijden," zegt de woordvoerder.

Ambulance Amsterdam levert de chauffeur en ambulance; het ziekenhuis de hiervoor speciaal opgeleide verpleegkundigen. De extra ambulance, die herkenbaar is aan speciale stickers, wordt niet ingezet voor ongelukken of andere spoedgevallen.

Volgens Amsterdam UMC werkt de samenwerking twee kanten op: de druk op de seh wordt verlicht en bijkomend voordeel is dat de ambulancedienst zich kan focussen op patiënten die met spoed medische hulp nodig hebben. Net als de ziekenhuizen kampt Ambulance Amsterdam met een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden