Nieuwe agenten steeds minder vaak allochtoon

Het aantal politiemensen van allochtone komaf dat de Amsterdamse politie instroomde, is tijdens de invoering van de Nationale Politie teruggelopen tot vier procent van alle geworvenen.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg zoekt gericht naar geschikte allochtone kandidaten, bijvoorbeeld via Facebook Beeld Robin van Lonkhuijsen

Dat percentage schommelde voorheen rond de 20 tot 25 procent. Het totale aantal politiemensen van niet-Nederlandse komaf is al tijden stabiel rond de dertien procent.

De leiding van de Amsterdamse politie heeft de werving inmiddels weer naar zich toe getrokken. In de laatste wervingsronde had een derde van alle nieuwelingen wortels in enigerlei buitenland.

Facebook
'We zetten geen advertenties, maar zoeken actief naar geschikte allochtone kandidaten, bijvoorbeeld via Facebook,' zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. 'We veranderen onze toelatingseisen niet, maar kijken wat beter of kandidaten niet toch aan onze normen voldoen als dat op het eerste gezicht niet het geval leek door bijvoorbeeld misverstanden bij het invullen van het sollicitatieformulier.'

In de rechercheteams die onderzoek doen naar de onderwereldvetes waarin de laatste jaren vele criminelen van Marokkaanse dan wel Turkse origine zijn geliquideerd, is maar een enkele rechercheur zelf van Marokkaanse of Turkse komaf.

Op waarde
Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA), die zelf politieman was in Amsterdam, en stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, pleit ervoor dat de politie in de grote steden voorlopig alle vacatures laat vervullen door nieuwe rechercheurs van Marokkaanse of Turkse komaf. 'Het is goed dat bijvoorbeeld de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg het probleem op waarde schat. Wij zijn het over dit onderwerp aardig eens. Maar hij moet nu niet zuinig zijn.'

Marcouch ondervond persoonlijk dat een agent met Marokkaanse wortels de criminelen van Marokkaanse origine veel beter verstaat, herkent en begrijpt. 'Ik herkende ze aan hun schaduw, kon hun namen wél onthouden en uitspreken, wist uit welke regio in Marokko de familie kwam en doorzag de verhoudingen bij ze thuis,' zegt Marcouch. Een Marokkaanse rechercheur of agent dringt dieper door, ervoer hij.

Volgens Aalbersberg is Marcouch' plan om alle vacatures met niet-Nederlandse kandidaten te vervullen in de praktijk onwerkbaar. 'Daarvoor hebben we sowieso veel te weinig kandidaten uit die groepen en ik wil boven alles voorkomen dat de diversiteit in de wijkteams afneemt. Het is schuiven met schaarste, ja. We proberen via zij-instromers richting de vijftig procent te komen voor sommige teams binnen de opsporing.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden