'Nieuwe aangifte tegen Odfjell om verzwijgen grote lekkage'

Het onder vuur liggende olie-opslagbedrijf Odfjell is opnieuw in opspraak geraakt . Het bedrijf zou een groot incident uit oktober 2009 hebben verzwegen. Daarbij zouden duizenden liters van het uiterst giftige en brandbare goedje Methanol zijn gemorst. Odfjell meldde het incident niet en oefende intern druk uit om de zaak stil te houden.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldt EenVandaag, dat een intern en strikt vertrouwelijk rapport van Odfjell in bezit heeft. Het programma speelde het rapport door naar milieudienst DCMR, dat afgelopen vrijdag bij het OM aangifte deed tegen Odfjell.

Het Openbaar Ministerie bevestigt de aangifte en zegt dat er een onderzoek loopt. Dat moet duidelijk maken of er sprake is van strafbare feiten. Odfjell was niet bereikbaar voor commentaar.

Incident
Bij het onveilig beladen van een tankwagen in 2009 werden duizenden liters Methanol gemorst. De vloeistof werd volgens EenVandaag zonder waarschuwing naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie gepompt, wat later weer werd ontkend. 'Het methanol spuit en klotst uit de wagon. Veiligheidsvoorzieningen zijn onklaar gemaakt, er is druk uitgeoefend op werknemers om onveilig te werken en het incident wordt intern stil gehouden', staat op de website van het programma.

DCMR-directeur Jan van den Heuvel zegt tegen EenVandaag: 'Odfjell had dit bij ons moeten melden en heeft dit nagelaten. De inhoud van het rapport is van dien aard dat op 26 juli onmiddellijk aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie.' De milieudienst wil dat het OM het incident onderzoekt, ook al stamt het uit 2009.

'Crimineel gedrag'
Ook Rick Janssen, verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, heeft het rapport gelezen en reageert tegen EenVandaag: 'Ik heb het rapport gelezen en het lijkt mij crimineel gedrag. De toezichthouders waren niet op de hoogte en zijn bewust om de tuin geleid. Het bevestigt ook maar weer de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat Odfjell in die periode winst boven veiligheid stelde. Ik ga er van uit dat het Openbaar Ministerie hier snel actie op gaat ondernemen.'

GroenLinks wil zwarte lijst
Een van de verantwoordelijken tijdens het incident zou inmiddels bij een ander tankopslagbedrijf werken. GroenLinks in Rotterdam wil daarom dat er een zwarte lijst komt met mensen die verantwoordelijk zijn geweest voor grote veiligheidsrisico's. 'Als iemand willens en wetens sjoemelt met de veiligheid, anderen onder druk zet om onveilig te werken, dan is voor zo'n persoon geen plaats in deze industrie. Deze personen horen thuis op een zwarte lijst', laat fractievoorzitter Arno Bonte weten.

Bedrijf in opspraak

Odfjell werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de Rotterdamse terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. Vaak werden die fouten niet gemeld. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd.

Begin juli betaalde Odfjell 8 ton aan dwangsommen omdat het zich niet aan de afspraken had gehouden en incidenten had verzwegen. De milieudienst controleert extra bij het gedeelte van Odfjell dat nog wel in gebruik is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden