Nieuwbouwprijs genomineerde 5: De Bongerd

De stembus is geopend voor de Amsterdamse Nieuwbouw-prijs, zevende jaargang. De vijfde genomineerde is een hedendaags tuindorp in Noord.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Voor het eerst in de zeven jaar dat de Amsterdamse Nieuwbouwprijs bestaat, is Noord prominent vertegenwoordigd. Liefst drie projecten dingen mee naar de prijs.

Vergeleken met De Zeven Provinciën, het luxe woongebouw aan het IJ, zijn de twee andere gegadigden veel meer 'typisch Noord': straatjes met laagbouwwoningen, groen en water eromheen, het klassieke tuindorp, maar dan op z'n 21ste-eeuws.

Ontwikkelingscombinatie
De Bongerd is een omvangrijk nieuwbouwgebied langs Zijkanaal 1, dicht bij het NDSM-terrein. Voor de invulling is twaalf jaar geleden Ontwikkelingscombinatie De Bongerd opgericht, waarin het bouwbedrijf Van der Leij, het ontwikkelingsbedrijf AM, de woningcorporatie Eigen Haard en de Bank Nederlandse Gemeenten deelnemen.

Eerste fase
De nogal experimentele eerste fase van het project, ogenschijnlijk willekeurig uitgestrooide woonblokjes, voldeed in de praktijk niet. Voor de volgende fases werd een heel nieuw ontwerp gemaakt, waarin werd teruggegrepen op de voor Noord zo kenmerkende opzet van een tuindorp.

'Het ging ons er allereerst om te bouwen voor Amsterdammers die in de stad wilden blijven,' zegt Barend Olde Rikkert, de directeur van Ontwikkelingscombinatie De Bongerd. Daarom is zeventig procent van de woningen voor de verkoop en dertig procent sociale huur.

In één van die huurwoningen wonen Abida Bagga (33) en Abdelkrim Bennyiat (40) met dochter Nihad van elf, zoon Ouassim van zeven en dochter Hoyam van tien maanden. 'We zijn superblij met deze woning,' zegt Bagga, hoewel ze eerst niet naar Noord wilde. Ze had het naar haar zin in Westerpark, maar hun huis daar werd te klein. Nu hebben ze een eengezinswoning van ruim honderd vierkante meter, met drie slaapkamers en een zolder, voor zevenhonderd euro in de maand, inclusief servicekosten.

Koopwoning
Een koopwoning in hetzelfde buurtje kostte 365.000 euro voor 150 vierkante meter. Bagga: 'De combinatie sociale huurwoningen en koopwoningen maakt de buurt leuker. En iedereen heeft een mooi huis, de huurders en de kopers.' Olde Rikkert: 'Dat is ook precies onze bedoeling. Je moet niet aan de woning kunnen zien of het koop of sociale huur is.'

Will Weerkamp van HM Architecten had een lastige opdracht: vanwege de crisis moest hij betaalbare standaardwoningen ontwerpen. 'Toch kreeg ik veel ruimte voor eigen grappen en grollen. De rijtjes zijn allemaal verschillend en de eindwoningen kon ik heel apart maken, met laag doorlopende dakbedekking.'

De jury vond dit buurtje een toonbeeld van wat meer in Amsterdam gebouwd zou moeten worden. De huizen zijn veel ruimer dan de juryleden hadden verwacht, handig ingedeeld, riant zelfs met een tuin en grote zolder. En door de NDSM-pont dicht bij de binnenstad.

Pluspunten
Dat zijn ook precies de pluspunten die de bewoners, koop en huur, noemen: mooie, ruime woningen met veel licht, en voor Amsterdamse begrippen zeer betaalbaar. Toch ook een minpunt: het ontbreken van winkels in de buurt.

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt 18 oktober uitgereikt. De genomineerden worden elke dinsdag en donderdag in Het Parool gepresenteerd, elke dinsdag en vrijdag op AT5. Alle artikelen en uitzendingen zijn terug te zien op www.nieuwbouwprijs.nl, waar het publiek ook kan stemmen. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, Het Parool en AT5, gesteund door Bouwend Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden