Nieuwbouwprijs genomineerde 10: De Banne

De stembus is nog één week open voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. De laatste genomineerde is alweer een nieuw tuindorp in Noord.

Mustafa Boz (links) Sava Kaya (midden) en Mhemet Aamarou (rechts) met hun Kinderen bij het project aan de dillestraat in de Banne in Noord Beeld Floris Lok
Mustafa Boz (links) Sava Kaya (midden) en Mhemet Aamarou (rechts) met hun Kinderen bij het project aan de dillestraat in de Banne in NoordBeeld Floris Lok

De opkomst van Noord blijkt niet alleen uit de hippe ontwikkelingen langs het IJ te zijn. Ook elders in dit stadsdeel verrijzen woonwijkjes met bijzondere kwaliteit, zodat Noord voor het eerst met drie projecten meedingt naar de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.

Ook het Marjoleinterrein in het grotere stadsvernieuwingsgebied De Banne is een voorbeeld van zorgvuldige nieuwbouw van hoge kwaliteit en een bescheiden prijs. Net als in de Bongerd, hier besproken op 24 september, is een typisch Noordelijk tuindorp neergezet, maar dan naar de wensen van nu.

Veel aanbod
Het Marjoleinterrein was vroeger een woonwagenkamp, tussen de Kamperfoelieweg en de Buiksloterdijk. Het was nog lastig daar een wijkje neer te zetten zonder dat het te duur werd. Architect Louis Aussen (57) kwam met zestien koop- en 21 sociale huurwoningen in vier rijen, plus in de dijk van de Kamperfoelieweg acht twee-onder-een-kapkoophuizen.

'We wilden het esthetisch én technisch goed maken,' aldus Albert Koning (62), directeur van Bouwdam Volendam. 'Zo zijn alle bergingen dubbelwandig, daar kan geen water doorslaan.' Klaas Fongers (64), projectontwikkelaar van woningcorporatie Eigen Haard: 'Aussen heeft ook alle erfafscheidingen ontworpen, zodat er geen ratjetoe kon ontstaan.'

De twee-onder-een-kappers kostten 335.000 euro voor 120 vierkante meter en royale tuin. De sociale huurwoningen, van 92 tot 112 vierkante meter met een tuin hebben, doen rond de zevenhonderd euro per maand, inclusief servicekosten.

Speelgelegenheid
Mustafa Boz (42) woont in één van die woningen en heeft met buren meteen de Stichting Marjolein opgezet om meer speelgelegenheid te krijgen. Ze zijn allemaal hiernaartoe verhuisd omdat hun vorige huis te klein werd; de sociale huurwoningen zijn ook alleen maar beschikbaar voor gezinnen met minstens drie kinderen.

'Maar een goede speelruimte is er niet,' zegt Boz. 'Eén schommel, één glijbaan en een zandbak voor zoveel kinderen.' De saamhorigheid is groot, zegt Boz. 'Huur en koop gaan heel goed samen, de kinderen spelen allemaal met elkaar.' De woningen bevallen ook prima: mooi ruim en in een groene, rustige omgeving.

De ruimte, goede indeling, fraaie architectuur en leuke, kindvriendelijke omgeving worden ook door de andere bewoners genoemd als de belangrijke pluspunten van wonen op het Marjoleinterrein. De juryleden waren het meteen eens over dit project: mooi uitgevoerd en een voorbeeldige combinatie van koop en sociale huur.

Iedereen kan stemmen
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt 18 oktober uitgereikt. De genomineerden worden elke dinsdag en donderdag in Het Parool gepresenteerd, elke dinsdag en vrijdag op AT5. Alle artikelen en uitzendingen zijn terug te zien op nieuwbouwprijs.nl waar het publiek ook kan meestemmen.

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA), Het Parool en AT5, gesteund door Bouwend Amsterdam.

De tien genomineerden zijn:
Hof van Eland (zelfbouw, Centrum)
De Zeven Provinciën (Overhoeks, Noord)
LommerRijk (Bos en Lommer, West)
Oosterdokseiland (Centrum)
De Bongerd (Noord)
Haarlemmerplein (Centrum)
Piri Reïs (voormalig Rivaterrein, West)
Het Klaverblad (school plus woningen, Zuidoost)
Samos (tweelingtoren op Sciencepark, Oost)
De Banne (Marjoleinterrein, Noord)

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden