Plus

'Nieuwbouwhuis zonder gas is 30.000 euro meer waard'

Wie een nieuw huis uit een bouwproject koopt wil geen gasaansluiting. Als de projectontwikkelaar dat toch biedt, trekken kopers volgens deskundigen op vastgoedbeurs Provada 30.000 euro van de koopprijs af.

null Beeld anp
Beeld anp

Grote drukte, belangstelling van buitenlandse beleggers en duurzaamheid. Dat kenmerkte deze week de nationale vastgoedbeurs Provada in de Rai, die een record aantal van ruim 25.500 bezoekers trok.

Vooral het thema 'van het gas af' beheersten beleggers en deskundigen die aan de lopende band lezingen hielden over duurzaamheid.

30.000 euro hoger
"Wie een nieuw huis koopt wil los van gas zijn. Liefst energieneutraal, nul op de meter," zegt directeur Wouter Wildenberg van Fakton, adviseur over ruimte en vastgoed.

"Als huizen dat niet zijn, zullen kopers dat met de koopprijs verrekenen. De waarde van een nieuwbouwhuis dat niet afhankelijk wordt van gas is 30.000 euro hoger dan hetzelfde huis met gasvoorzieningen."

Wildenberg verwacht dat de beprijzing snel de hele woningmarkt gaat beheersen. Op de Provada ziet hij dat alle discussies en lezingen erover gaan. "De vraag luidt: wat gaan we doen? Voorheen was die er niet. Waar je ook ging bouwen, er kwam altijd een gasnet en aansluitingen. Nu moet gekozen worden: wordt het een warmtenet, doen we warmte-koude opslag, gebruiken we stadswarmte? Kan het collectief geregeld worden of moet het individueel? Dat kost meer."

Goed plan
De afweging hoe het moet kan volgens Wildenberg alleen samen worden gemaakt door de vastgoedsector en de energiesector. Bij aanbestedingen van bouwprojecten moeten beide partijen om de tafel zitten, zegt ook Erik Groen van Engie, bedenker van energieoplossingen. "Technisch gezien weten we wat we moeten doen. Maar we moeten het organisatorisch nog rondbreien. Partijen kunnen zich daarmee onderscheiden."

Wildenberg: "Als je inschrijft op een gebiedsontwikkeling kun je vandaag de opdracht winnen met een goed plan voor energie. Je krijgt geen energierekening, maar je huis wordt duurder."

Hij zegt dat bij een bouwproject bij Schiphol 'gasloze' woningen al beter verkopen dan die met gas.

Buitenlandse interesse
Wat opvalt is toenemende interesse van buitenlandse partijen, ook onder de standhouders. Buitenlandse investeerders vinden Nederland nog steeds interessant. Op de beurs staat ook de Duitse belegger Patrizia die vijf jaar geleden 5500 woningen overnam van de noodlijdende corporatie Vestia.

Een standhouder van Patrizia die niet met zijn naam in de krant mag, zegt dat Nederland vooral beleggers trekt sinds het moment dat de economie begon aan te trekken. De internationalisering van de Nederlandse vastgoedmarkt zet volgens hem door. Een Duitse makelaar en investeerder Aengevelt deelt een stand met zijn Amsterdamse partner, makelaar Fris.

Vastgoedcowboys
Nieuw is dat geen van de Amsterdamse woningcorporaties present was. De tijd dat de vastgoedcowboys bij corporaties werken lijkt voorbij. "Maatschappelijk vastgoed als scholen ontwikkelen wij vaker," zegt directeur Ronald van Huikeshoven van ontwikkelaar AM.

De Provada wordt volgens hem gekenmerkt door "kennis delen", vooral betreffende duurzaamheid. "Bij ons project voor de ontwikkeling van het Bijlmerbajesterrein hebben we besloten 98 procent van wat we slopen te hergebruiken. Nu er meer geld is, moet je investeren in duurzaam, maar ook gezond wonen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden