Plus

Nieuwbouw Wagener Stadion op tijd gereed voor EK hockey

In het vernieuwde Wagener Stadion begint vrijdagavond het EK hockey voor mannen en vrouwen. De nieuwe hoofdtribune is met 1891 zitplaatsen niet veel groter, wel aanzienlijk moderner.

De gloednieuwe hoofdtribune van het Wagener Stadion, met plastic stoeltjes in plaats van houten bankenBeeld Charlotte Odijk

Ooit werd de hoofdtribune van het Wagener Stadion bij elke wedstrijd weer geprezen om de mooie, versle­­ten houten bankjes, met de vastgeschroefde rij- en zitnummers. De gaten in de treden waren onhandig, maar ook karakteristiek. En de pilaren die het zicht ontnamen, hoorden gewoon bij het stadion dat in 1938 was gebouwd, vrijwel tegelijkertijd met de aanleg van het Amsterdamse Bos.

In 1973 werden de mannen hier wereldkampioen. In 1986 volgden de vrouwen. En nu glimmen er zwarte plastic kuipstoeltjes, net uit de verpakking, nog zonder krasjes op de metalen leuningen. In het strakke beton vallen nog geen kleurverschillen te ontdekken. De oude hoofdtribune ging ruim een jaar geleden tegen de vlakte, een gloednieuwe is nu in het bos verrezen. Precies op tijd klaar voor het EK hockey, dat ­vanavond begint.

Meer gedoe
Decennialang is er over vernieuwing van het Wagener Stadion gesproken. Toen hij begon in 1993 als directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB), kwam Johan Wakkie er al snel achter dat het stadion al 'snel veel meer gedoe was dan verwacht'. Terwijl de Duitse hockeyvrouwen op een veld aan het trainen zijn, vertelt de inmiddels oud-directeur anekdote na anekdote over de recente geschiedenis van het stadion. Over de bebording, bijvoorbeeld.

In 1980 werd het stadion eigendom van de KNHB, omdat hockeyclub Amsterdam te weinig geld had om het zelf te onderhouden. De club bleef de vaste bespeler van het veld, maar de inkomsten van de bebording waren voor de bond. Die kon dat geld goed gebruiken, want alleen het onderhoud van het stadion kostte al twee ton per jaar.

Maar toen hockey in de jaren negentig steeds populairder werd, kreeg ook hockeyclub Amsterdam steeds meer sponsoren. Wakkie: "Dus dreigde Amsterdam niet meer in het stadion te spelen, omdat zij bij de andere velden hun eigen borden kwijt konden."

Geen hockeystad
Dat soort gedoe dus. Intussen raakte het stadion in steeds slechtere staat en werd het allengs minder belangrijk. Voor het WK in 1998 was het Wagener Stadion al geen optie meer: er werd gekozen voor voetbalstadion De Galgenwaard in Utrecht. En doordat de populariteit van hockey na dat WK snel steeg - binnen twintig jaar groeide het aantal leden van 125.000 naar 255.000 - begonnen de hoofdklasseclubs steeds mooiere en grotere stadions te bouwen.

"Amsterdam dreigde geen hockeystad meer te worden," zegt Wakkie. "Terwijl dit toch historische grond is. Alle coaches van de teams die hier komende week rondlopen, hebben hier herinneringen. En een stadion in een bos in plaats van een nieuwbouwwijk is uniek."

Dus werden er plannen gemaakt. Met het oog op de mogelijkheid dat Nederland de Olympische Spelen in 2028 zou organiseren, werd in 2007 getekend aan een compleet nieuw stadion, iets verderop in het bos. Alles was vrijwel gereed, zelfs de financiering van 15 tot 20 miljoen leek rond te komen. Er was slechts één detail over het hoofd gezien: voor de bouw bleken 300 bomen gekapt te moeten worden, wat geen optie was. De plannen gingen weer in de la.

Vernieuwen
Nadat de organisatie van dit EK werd binnengehaald, besloten de KNHB en de gemeente Amsterdam voor 5 miljoen het bestaande stadion te vernieuwen. De oude, karakteristieke hoofdtribune is gesloopt en vervangen door een modern exemplaar met een lounge, strakke kleedkamers, vergaderzalen en een fysiotherapieruimte.

Is de charme nog hetzelfde? "Je kunt niet eeuwig in een oude kerk blijven wonen," zegt Wakkie, "maar je kunt wel trots blijven op deze plek. En dat laat de KNHB nu zien door de nieuwbouw. De hockeywereld is inmiddels veel groter en professioneler, daar past zo'n stadion bij."

Bovendien is het stadion zo ontworpen dat het kan meegroeien met de populariteit van hockey. De hoofdtribune is vernieuwd, maar langs de twee korte zijden en de andere lange zijde van het veld staan de oude tribunes nog. De KNHB hoopt binnen vijf jaar langs de andere lange zijde ook een nieuwe tribune te bouwen.

Golvende schil van hout
In een derde fase kunnen dan de zijkanten worden bebouwd, waarmee een aaneengesloten tribune om het veld ontstaat. De buitenkant zal worden bekleed met een golvende schil van hout - zoals bij de nieuwe hoofdtribune al te zien is - zodat het geheel past in het bos en verwijst naar de oude tribune.

Dan komt Joost Vettorato de tribune opgelopen. Als 'manager evenementen' van de KNHB is hij de afgelopen jaren intensief bezig geweest met de nieuwbouw. Hij vertelt dat nog wat laatste oneffenheden worden weggewerkt en de hoofdtribune dan zo goed als nieuw is. Kijkt hij uit naar het begin van het EK?

Niet echt. Want nu is alles perfect, met glimmende stoeltjes, glanzende leuningen en blinkend beton. Straks komen tweeduizend paar vieze schoenen binnen, zal bier worden gemorst en kauwgom op de grond worden gegooid. "Het is best lastig om dat los te laten, nadat er zo lang aan is gewerkt."

Johan WakkieBeeld Charlotte Odijk
Wagner StadionBeeld Jorris Verboon

Rabo EuroHockey Championships

Het EK hockey, officieel de Rabo EuroHockey Championships, begint vanavond om 20.00 uur met de vrouwenwedstrijd tussen Nederland en Spanje. Daarmee wordt ook de vernieuwde hoofdtribune van het Wagener Stadion officieel in gebruik genomen. Morgenavond spelen de Nederlandse en Spaanse mannen tegen elkaar.

De nieuwe tribune heeft 1891 zitplaatsen. Langs de twee korte zijden en de lange overzijde zijn de oude tribunes blijven staan en aangevuld met tijdelijke tribunes, waardoor bij elke wedstrijd plek is voor 9500 toeschouwers. Voor het EK worden nu al meer dan 85.000 bezoekers verwacht. Voor de finales op 26 en 27 augustus zijn geen kaarten meer beschikbaar.

Tijdens de groepsfase van het toernooi - tot en met woensdag - komt elke dag een Nederlands team in actie. De NOS zendt de duels live uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden