Nieuwbouw sociale huurwoningen Amsterdam gedaald

De Amsterdamse woningcorporaties zijn ondanks de woningnood en de verbeterde woningmarkt nauwelijks aan extra nieuwbouw toegekomen. De productie van sociale huurwoningen daalde vorig jaar ook nog licht.

Door Ton Damen
Het hoofdkantoor van Stadgenoot waar woensdagmiddag alle directeuren van Amsterdamse woningcorporaties bij elkaar kwamen voor het jaarlijkse 'jaarbericht'. Beeld TON DAMEN
Het hoofdkantoor van Stadgenoot waar woensdagmiddag alle directeuren van Amsterdamse woningcorporaties bij elkaar kwamen voor het jaarlijkse 'jaarbericht'.Beeld TON DAMEN

Dit blijkt uit 'het jaarbericht' dat de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) woensdag bekend heeft gemaakt tijdens een bijeenkomt bij woningcorporatie Stadgenoot. De lage woningbouwproductie houdt verband met de hoge schulden die de Amsterdamse woningcorporaties hebben. Alleen Eigen Haard heeft een florissante kaspositie.

De nieuwbouw van sociale huurwoningen - uitgezonderd koopwoningen of vrije sectorwoningen - is recent nog gedaald, van 1233 in 2014 tot 1167 vorig jaar. In 2013 werden 1094 sociale huurwoningen nieuw gebouwd.
Sinds 2013 is de totale bouwproductie van woningcorporaties ook teruggelopen, van 2000 woningen tot onder de 1500 woningen per jaar in 2015. Deze cijfers zijn vrijgegeven door de AFWC en mede gebaseerd op gegevens van de gemeentelijke dienst Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam.

Commerciële bouw
Waar de bouwproductie van woningcorporaties daalde, steeg de productie van commerciële partijen fors. De bouw door marktpartijen steeg van nog geen 1600 woningen in 2013 tot bijna 3000 vorig jaar en laat een constante sterke stijging zien.

"Het is het gevolg van de nasleep van de crisis," zegt Egbert de Vries, directeur van de AFWC. Intussen worden ook nog maximaal 2000 woningen per jaar verkocht en 1000 in de vrije sector voor dure verhuur geplaatst.

Wanhoopsbrief
Minister Stef Blok (Wonen) scheef deze week een wanhoopsbrief, waarin hij woningcorporaties er op wees dat zij voor 37 miljard nieuwe woningen kunnen bouwen. Als dat gebeurt zal de minister garant staan dat dit gebeurt. De Vries zei in een reactie dat de Amsterdamse corporaties gevolg zullen geven aan de oproep.

De Amsterdamse woningcorporaties hebben op dit moment nog 166.000 sociale huurwoningen in bezit. Het totaal aantal huurwoningen in handen van corporaties bedraagt 187.000 woningen. In de Samenwerkingsafspraken met de gemeente en de huurdersorganisaties heeft de AFWC afgesproken het aantal sociale huurwoningen niet onder het niveau van 163.000 huizen te laten zakken.

Scheefwoners
Volgens De Vries zijn de verhoudingen tussen inkomensgroepen in de marktsegmenten waarin de corporaties sociale huurwoningen bezit, inmiddels behoorlijk in evenwicht. 57,1 procent van de Amsterdammers heeft een inkomen onder de 39.400 euro, en heeft dus recht op een sociale huurwoning. 57,3 procent van alle woningen in Amsterdam zijn sociale huurwoningen. Dat betekent dat er nog slechts 0,2 procent meer sociale huurwoningen in de stad zijn dan er volgens de regels nodig zijn om al die inkomensgroepen die er recht op hebben er in onder te brengen.

Ook is het aantal scheefwoners afgenomen, mensen die meer verdienen dan het maximum van 39.400 euro dat verdiend mag worden op het moment van toewijzing recht te hebben op een sociale huurwoning. Dat percentage daalde van 23 naar 19 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden