Nieuw Zweeds kabinet tegen heug en meug

Na een maandenlange formatie krijgt Zweden eindelijk een nieuwe regering. Rechts en links slaan de handen ineen om de populisten te weren.

De sociaaldemocraat Stefan Löfven gaat zijn tweede kabinet leiden.Beeld EPA

Zweden krijgt een regering-Löfven II. De lange politieke herfst in Zweden is ten einde, zei informateur Andreas Norlén gisteren. Het Zweedse parlement stemt pas morgen, maar in de wandelgangen wordt al opgelucht ademgehaald.

“Ik ben er klaar voor om herverkozen te worden,” sprak de sociaaldemocratische premier Stefan Löfven. “Na vier maanden onzekerheid is iedereen toe aan een goede afloop.”

Daadkrachtig

Voor het eerst in de geschiedenis zoeken de twee politieke blokken toenadering. De Sociaal-Democraten (S) en de Milieupartij (MP), partijen uit het rood-groene blok, hebben de hand uitgestoken naar de Centrumpartij (C) en de Liberalen (L) uit de centrumrechtse Alliantie. De coalitie wordt gedoogd door de Linkse Partij. De samenwerking voltrok zich niet vol overgave. Eerder werden twee voorstellen weggestemd.

Nu lijkt het parlement weifelend vóór te stemmen, of in elk geval niet tegen, en dat is in Zweden goed genoeg. Dit doen de partijen vooral om een groter kwaad te voorkomen: het land zette zich al schrap voor een nieuwe, kostbare verkiezingsronde. Of erger, volgens de Kamermeerderheid: een rechtse coalitie die afhankelijk zou zijn van de rechts-populistische Zweden Democraten (SD). “Dit is de best mogelijke samenstelling voor een daadkrachtige regering,” zei Löfven.

Strikt asielbeleid

Om het vertrouwen van de twee Alliantiepartijen te winnen, hebben de rood-groene partijen een forse hoeveelheid liberaal water bij de wijn moeten doen. De overeenkomst die nu op tafel ligt, omvat 73 compromissen over onder meer belastingverlaging, een daling van de werkgeverslasten, vrijere huurprijzen en handhaving van het strikte asielbeleid.

Op het laatste moment leek de Linkse Partij (V) nog roet in het eten te gooien. De partij nam aanstoot aan de clausule dat ‘links geen invloed zou kunnen uitoefenen op de huidige afspraken tussen S, MP, C en L’. Dat zat partijleider Jonas Sjöstedt en zijn achterban niet lekker.

Löfven kreeg maandag nog 48 uur om Sjöstedt ervan te overtuigen dat links wel degelijk de kans zou krijgen haar zegje te doen. Gisteren gaf de partijleider van links zich schoorvoetend gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden