Nieuw-Zeelandse baby mag geen Lucifer heten, maar wel q

Wat is de overeenkomst tussen Lucifer, Baron, General en Messiah? Het zijn allemaal voornamen die niet door de beugel kunnen bij de Nieuw-Zeelandse burgerlijke stand. Gisteren maakte het landelijk bureau voor geboorte, overlijden en huwelijk bekend welke voornamen de afgelopen drie jaar zoal werden tegengehouden.

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Ouders die hun kind wilden vernoemen naar een leesteken, visten achter het net. Er waren verzoeken om baby's te tooien met de naam . ('Full Stop', oftewel 'Punt'), * ('Asterisk') en / ('Slash'). Cijfers ('89') en letters als C, D, I en T konden evenmin op goedkeuring rekenen. Merkwaardig genoeg werden q en J als voornaam wel in orde bevonden nadat ambtenaren daar nader onderzoek naar hadden verricht.

Benson en Hedges
Het is de eerste keer dat de bevolking iets te horen krijgt over de harde lijn die ambtenaren van de burgerlijke stand drie jaar geleden moesten inzetten na de onthulling van een reeks rare voornamen die in Nieuw-Zeeland bleken te zijn goedgekeurd. Zo loopt er een tweeling rond met de namen Benson en Hedges (een sigarettenmerk), een jongen die Violence heet ('Geweld') en een jongen met de naam Number 16 Bus Shelter ('Bushalte Nummer 16').

De aanscherping van het voornamenbeleid werd ingezet nadat in 2008 een 9-jarig meisje naar de rechter was gestapt met het verzoek haar voornaam te mogen veranderen. Haar ouders hadden haar Talula Does the Hula From Hawaii genoemd. De rechter die zich bij deze gelegenheid over de zaak uitsprak, had geen goed woord over voor mensen die hun kinderen tooien met uitzinnige voornamen. 'Het kind staat voor gek en is opgezadeld met een sociale handicap', zei hij.

Lakse houding
De rechter legde de schuld ook bij de overheid, die hij een lakse houding verweet. De overheid verweerde zich door te verwijzen naar de voornamen die tot dan toe waren geweigerd, waaronder Fish and Chips, Yeah Detroit, Sex Fruit en Stallion ('Hengst'). Talula Does the Hula From Hawaii zou er 'gewoon door zijn geslipt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden