Nieuw wietplan heeft grote gevolgen voor Amsterdams coffeeshopbeleid

Juristen en deskundigen hebben grote bezwaren tegen het plan van staatssecretaris Van Rijn om sterke hasj en wiet aan te merken als harddrugs, maar het voorstel kan rekenen op een Kamermeerderheid.

De Green House coffeeshop in Amsterdam.Beeld anp

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil de verkoop van sterke wiet strafbaar stellen, omdat cannabis met hoge thc-waarden gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Coffeeshops die wiet met meer dan vijftien procent thc verkopen, worden gesloten en eigenaren kunnen strafrechtelijk worden vervolgd voor handel in harddrugs. Daarop staan gevangenisstraffen tot acht jaar cel.

Omdat het een bestuursmaatregel is, ziet het Openbaar Ministerie voor zichzelf geen rol weggelegd bij de controle hierop. De taak van de gemeente als handhaver van het harddrugsbeleid wordt hierdoor sterk uitgebreid. Burgemeester Eberhard van der Laan drong in maart 2013 nog aan op meer onderzoek naar de maatregel, maar Van Rijn achtte dat niet nodig.

Capaciteitstekort
Er zullen monsters moeten worden genomen bij elke coffeeshop, die vervolgens naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden gestuurd voor tests. Het NFI zal te maken krijgen met een capaciteitstekort: door de nieuwe regel verwacht het jaarlijks zo'n veertigduizend extra aanvragen te moeten verwerken. Nu zijn dat er nog vijftienduizend per jaar. Ook voor de politie zal het een grote aanslag op de capaciteit zijn.

Deskundigen zijn het erover eens dat het onmogelijk is de thc-waarde in hasj en wiet goed vast te stellen. Er is geen eenduidige methode en resultaten verschillen te veel van elkaar.

Illegale circuit
Het plan kan ook rekenen op grote bezwaren van onderzoekers, juristen en deskundigen uit de verslavingszorg. Zij stellen dat het grote juridische gaten vertoont en onverenigbaar is met het gedoogbeleid. Het voorstel zou bovendien onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn: het is niet bewezen dat een thc-gehalte hoger dan vijftien procent schadelijk is. Gevreesd wordt ook dat veel mensen hun hasj en wiet voortaan in het illegale circuit zullen kopen.

In de Kamer is D66 fel tegen. Coalitiepartners VVD en PvdA stemmen naar verwachting voor het plan.


Lees vandaag (16-10) meer in Het Parool: 'En ineens ben je hard drugs dealer'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden