Nieuw-West pakt rattenoverlast aan met voederverbod

Het stadsdeel Nieuw-West wil een voederverbod instellen in delen van Slotermeer, Geuzenveld en Osdorp. De maatregel moet de groeiende overlast door ratten tegengaan.

In 2006 hingen er ook al borden met een voederverbod in Amsterdam Geuzenveld. Beeld ANP

Het voederverbod gaat gelden voor vijf grachten in het stadsdeel en de aangrenzende buurten. Daar kwamen het afgelopen jaar veel meldingen vandaan van burgers die ratten hadden waargenomen. Net als in de rest van de stad is de overlast door ratten in Nieuw-West fors toegenomen.

Een belangrijke oorzaak van de toename is de grote hoeveelheid voedsel voor de dieren die op straat en in plantsoenen is te vinden. Ondanks voorlichting van de gemeente zijn er nog steeds mensen die brood voor de vogels achterlaten, en soms zelfs hele broden storten.

Voorlichtingscampagne
Het verbod maakt het mogelijk deze hardnekkige vogelverzorgers op de bon te slingeren. De maatregel zal gepaard gaan met het plaatsen van borden en een voorlichtingscampagne over de noodzaak van het verbod.

Nieuw-West is het eerste stadsdeel dat gebruikmaakt van de mogelijkheid een voederverbod in te stellen. De gemeenteraad had eind vorig jaar groen licht gegeven voor de maat­regel.

Een jaar
Het voederverbod zal in eerste instantie gedurende een jaar gelden. Aan de hand van de resultaten zal worden bekeken of het zal worden verlengd. In de hele stad zullen dit jaar mogelijk twintig gebieden worden aangewezen.

De vijf plekken in Nieuw-West zijn: Tussenmeer langs stadspark Osdorp en Botteskerkpark, Albardagracht en Lambertus Zijlplein, de gracht langs het Jan de Louterpad en de Frans ­Bastiaansestraat, de gracht bij de Lodewijk van Deysselstraat en het Heksenpad, en de gracht langs de Speelmanstraat en de Reina Prinsen Geerligsstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden