Nieuw-West helpt Brussel met probleem jongerenrellen

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud herkent de problemen met jongeren in Brussel en denkt dat de stad kan leren van Nieuw-West. Dinsdag leidde hij de Belgische staatssecretaris rond.

Baâdoud nam de Belgische staatssecretaris mee naar Plein 40-45. 'Ooit het afvalputje van Amsterdam, nu vol horeca, winkels en terrasjes.' Beeld Eva Plevier
Baâdoud nam de Belgische staatssecretaris mee naar Plein 40-45. 'Ooit het afvalputje van Amsterdam, nu vol horeca, winkels en terrasjes.'Beeld Eva Plevier

In de Belgische hoofdstad kwam het in korte tijd drie keer tot rellen met jongeren. Zo keerden tientallen jongeren zich half november tegen de politie toen Vargasss92, populair op sociale media, zijn Belgische volgers had opgeroepen om op een plein bij elkaar te komen. Een week later liep ook een betoging uit de hand.

Baâdoud, die privé regelmatig in de Belgische hoofdstad komt, herkent in de situatie in sommige Brusselse wijken het Nieuw-West van onder meer de jaren negentig. Op het August Allebéplein kwam het in 1998 tot rellen tussen jongeren met migratieachtergrond en de politie na de arrestatie van een Marokkaanse jongen. "Als ik sommige wijken in Brussel, zoals Molenbeek, zie, is het alsof ik jaren terug ga in de tijd. Dat baart me zorgen."

Buurtvader
Toen hij opving dat de Belgische staatssecretaris Bianca Debaets geïnteresseerd was in 'buurtvaders', een middel dat destijds in Nieuw-West werd ingezet en waarbij Marokkaanse vaders surveilleerden in de buurt, besloot de stadsdeelvoorzitter haar uit te nodigen voor een rondleiding in de wijk.

Tijdens een wandeling langs Plein 40-45 - "ooit het afvalputje van Amsterdam, nu vol horeca, winkels en terrasjes" - en het nieuwste Huis van de Wijk is gesproken over de aanpak en de gemaakte stappen de afgelopen jaren in Nieuw-West.

Kennis delen
"De buurtvader was toen een goed instrument, maar inmiddels zijn er veel stappen gezet. Dat hebben we haar laten zien. Zo bestaan de buurtvaders niet meer. We hebben het breder getrokken en zetten nu bijvoorbeeld gastheren en -vrouwen in; werkzoekende Amsterdammers die moeten helpen bij de gastvrijheid van de buurt."

Brussel kan wat leren van de situatie die zich in Nieuw-West al eerder voordeed, denkt Baâdoud. "De staatssecreatris was onder de indruk van waar we nu staan, en wij zijn bereid om onze kennis te delen."

Achmed Baâdoud. Beeld Jean Pierre Jans
Achmed Baâdoud.Beeld Jean Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden