Nieuw-West deelt opnieuw neptelevisies uit

Stadsdeel Nieuw-West deelt opnieuw zevenhonderd neptelevisies uit om woninginbraak tegen te gaan.

De lichtinstallaties moeten inbrekers het idee geven dat bewoners thuis zijnBeeld Fake TV

De vierkante kastjes met led-lichtjes die voor vier of acht uur in willekeurige volgorde branden, bootsen het effect na van een ingeschakelde televisie. Inbrekers moeten daardoor het idee krijgen dat er iemand thuis is.

Doorslaand succes
In november werden ook al eens vijfhonderd exemplaren uitgedeeld in Nieuw-West. Het was een doorslaand succes, zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud. "In de buurt waar we de neptelevisies hebben uitgedeeld is het aantal inbraken rond kerst met 49 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarom breiden de we de actie nu uit naar een fragiel gebied met veel ouderen waar het aantal inbraken significant is gegroeid," aldus Baâdoud.

Volgens de stadsdeelvoorzitter werden de neptelevisies positief ontvangen. "De bewoners weten nu dat we hun problemen serieus nemen. Dat geeft een gevoel van veiligheid."

De neptelevisies worden gefinancierd door de gemeente en woningcoporaties De Alliantie en De Key. "Zij hebben er ook baat bij als het aantal inbraken terugloopt." De ontvangers hoeven niets te betalen.
Baâdoud is er niet bang voor dat publiciteit ervoor zorgt dat inbrekers zullen anticiperen op de neptelevisies. "We zeggen bewust niet in welke buurt we ze precies uitdelen, dus het is voor hen onmogelijk om erachter te komen."

Waterbedeffect
En vrees voor een waterbedeffect? "Het zou natuurlijk kunnen dat het probleem zich nu verplaatst naar andere stadsdelen, maar dan moeten ze daar misschien ook maar neptelevisies uitdelen. Andere stadsdelen zijn nog niet komen kijken, maar ik weet wel dat collega's elders in de stad enthousiast zijn over het idee. Ik sluit niet uit dat het binnenkort dus een vervolg krijgt in andere stadsdelen."

Het uitdelen van de neptelevisies is onderdeel van het Masterplan Woninginbraken van stadsdeel Nieuw-West. Ook Whatsapp Buurtpreventie, waarbij buurtbewoners elkaar via de berichtendienst op de hoogte houden, is hier onderdeel van.

Achmed BaâdoudBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden