Plus

Nieuw-West betrekt ouders bij aanpak van sexting en grooming

Veel jongeren krijgen steeds vroeger te maken met sexting en grooming, maar ouders hebben vaak geen idee wat hun kind uitspookt op sociale media. In Nieuw-West trekken ze aan de bel.

Roelf Jan Duin en Laura Obdeijn
null Beeld Hedy Tjin
Beeld Hedy Tjin

GYPO is Get Your Pants Off, GNOC is Get Naked On Camera en PIR betekent Parent In Room. De afkortingen die op sociale media worden gebruikt om te voorkomen dat ouders erachter komen wat er gaande is, komen dinsdagavond langs op een groot scherm tijdens een voorlichtingsavond voor ouders over sexting, het digitaal verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten, en grooming, digitaal kinderlokken.

Stadsdeel Nieuw-West wil ouders wakker schudden en ze wijzen op een wereld waar ze vaak weinig van weten. Dat lijkt, in ieder geval bij vijftig aanwezige ouders, te werken. Een moeder schudt haar hoofd. "Zorgwekkend is het," zegt ze. "Erger dan ik had verwacht."

Schaamtecultuur
Ouders steken te vaak hun kop in het zand, vindt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud. "Er gebeurt zoveel op sociale media waar ouders geen weet van hebben." Hij voorziet problemen in zijn stadsdeel als er niet snel meer aandacht voor komt.

"De kans dat het hier misgaat is groter. In dit stadsdeel kennen veel ouders sociale media niet. Een grote groep inwoners is laaggeletterd, spreekt de taal niet en weet dus echt niet wat allemaal geschreven wordt."

De schaamtecultuur in sommige huishoudens in Nieuw-West is juist een reden er meer over te praten, zegt Abdelhamid Idrissi. Hij is oprichter van Studiezalen, waar basisschoolleerlingen en middelbare scholieren kunnen studeren. Hij hoort regelmatig over sexting- en grooming­incidenten. Waren dat er voorgaande jaren misschien één à twee, vorig jaar waren het er opeens vijftien. Schrikbarend, vindt hij.

"Het gevaar zit erin dat jongeren met een Marokkaanse of Turkse achtergrond vaak niet met hun ouders over dingen als seks praten, vanwege het taboe. Als zelfs het bespreken van een vriendje of vriendinnetje al niet gangbaar is, houdt een kind over een naaktfoto helemaal z'n mond. En hoe groter het taboe thuis, hoe gemakkelijker deze jongeren te chanteren zijn."

Whatsapp
Op het grote scherm zijn de logo's van verschillende apps te zien. "Steek een hand op als u weet om welke app het gaat," zegt een voorlichter van Qpido. De organisatie geeft voorlichting over sexting en grooming op Amsterdamse scholen. Al bij het eerste logo, Whatsapp, kijken sommige ouders vragend naar hun buurman.

"We zien op scholen dat sexting en grooming de afgelopen vijf jaar enorm is toegenomen. Ook zien we dat de leeftijd rondom sexting en grooming naar beneden gaat, omdat leerlingen steeds vaker en jonger in het bezit zijn van een smartphone," zegt Petra Hoeve van Qpido.

"Het begint met wat online flirten, iets wat niet zo gek is in een tijd dat jongeren experimenteren. Wat wij in het fietsenhok deden, doen zij online. Maar zoiets kan een vervelende wending krijgen."

Dat de drempel om over zoiets met ouders te praten heel hoog is, geldt volgens Hoeve voor alle kinderen. "Dat kan in sommige culturen nog net iets gevoeliger liggen, maar het schaamtegevoel kennen ze allemaal."

Moskeeën
De signalen over sexting en grooming zijn dermate ernstig, zegt D66-raadslid Dehlia Timman, dat het tijd is voor extra aandacht, in het bijzonder gericht op ouders. Vandaag dient ze een motie in voor onderzoek en een actieplan.

"We moeten met ouders praten over preventie en risico's. Ouders kunnen kinderen voor vervelende dingen behoeden door het gesprek aan te gaan, in plaats van met de vinger te wijzen."

Fatima (38) is moeder van twee zoons en gaat er nu zeker meer op letten, zegt ze aan het einde van de voorlichtingsavond. "Ik loop achter wat betreft sociale media, merk ik, en ik weet eigenlijk niet precies wat hij op zijn telefoon doet," wijzend op haar zoon. "Ik kijk nu al af en toe mee, maar dat wil je ook niet te vaak doen."

Latifa (40) haakt aan: "Want je wil ze ook niet het gevoel geven dat je ze wantrouwt." Met twee zoons en een dochter probeert ze er thuis aan tafel over te praten. "Want het is juist zo belangrijk om te blijven praten."

Cijfers over sexting

Onderzoek van EenVandaag onder bijna 2000 jongeren in 2015:

15%
geeft aan zelf weleens een seksueel getinte (naakt)foto te hebben verzonden via whatsapp of sociale media, vaak aan een bekende.

69%
kent één en vaak meerdere jongeren in hun omgeving waar het afgelopen jaar een naaktfoto van in omloop was.

40%
kreeg weleens het verzoek een naaktfoto van zichzelf te versturen.

23%
geeft aan zich wel te kunnen voorstellen dat ze iemand een naaktfoto van zichzelf sturen.

41%
zegt online weleens benaderd te zijn door een onbekende op een seksueel getinte manier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden