Nieuw wereldrecord deeltjesbotsen in CERN

's Werelds grootste deeltjesversneller, van het CERN in Zwitserland, heeft een nieuw wereldrecord gevestigd. De installatie liet deeltjes botsen met een ongekende hoeveelheid van 8000 miljard elektronvolt (8 TeV) aan energie.

Emma van der Wateren
De ondergrondse tunnel van het CERN. Beeld AP
De ondergrondse tunnel van het CERN.Beeld AP

Het vorige record stond op 7 TeV, meldde het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) in Genève vandaag.

De deeltjesversneller bevat een ondergrondse tunnel van 27 kilometer. Hij kwam onlangs in het nieuws door een enorme meetfout. Het centrum meende een snelheid te hebben gemeten die hoger was dan de snelheid van het licht, voor het eerst in de historie. Dat bleek echter onjuist.

Het CERN is ook bekend vanwege de zoektocht naar het Higgsdeeltje. Het bestaan van dit deeltje, dat nog altijd niet is waargenomen, moet de geldigheid van het standaardmodel van de deeltjesfysica, dat onder meer de oerknal verklaart, bevestigen. Het Higgsdeeltje, ook wel Goddeeltje genoemd, zou verantwoordelijk zijn voor de massa van andere deeltjes.

De deeltjesversneller versnelt protonen, onderdelen van atomen, tot 99,9% van de lichtsnelheid en laat ze met elkaar botsen. De toestand tijdens zo'n botsing is vergelijkbaar met de toestand van het universum, een fractie van een seconde na de oerknal. Uit die botsingen halen wetenschappers informatie en daaruit zou het bestaan van het Higgsdeeltje moeten blijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden