Nieuw wapen tegen rattenoverlast: de broodkliko

In de strijd tegen rattenoverlast komt de gemeente Amsterdam na de zomer met een nieuw wapen: broodkliko's.

Marieke de Ruiter
De broodkliko's in Amsterdam volgen op een toegenomen aantal meldingen van rattenoverlast in de stad Beeld ANP
De broodkliko's in Amsterdam volgen op een toegenomen aantal meldingen van rattenoverlast in de stadBeeld ANP

In september worden er in meerdere stadsdelen twintig afvalbakken geplaatst, onder meer bij basisscholen, moskeeën en buurtcentra. Er blijkt grote behoefte aan een alternatief om brood en etensresten apart weg te gooien.

Nu belanden de broodrestjes vaak op straat, waar ratten zich er tegoed aan doen. In de speciale afvalbakken worden de broodresten vergist, omgezet in bio­gas en teruggeleverd aan het net.

Pakket maatregelen
Een van de deelnemende stadsdelen is Nieuw-West, dat op 1 april al een verbod heeft ingevoerd op het voeren van vogels. Wie in delen van Slotermeer, Geuzenveld en Osdorp zelfs alleen maar al de eendjes voert, riskeert een boete van 70 euro.

De kliko maakt deel uit van een pakket aan maatregelen om rattenoverlast terug te dringen. Zo geven de stadsdelen voorlichting en is er een speciale film met de naam Stop de rat ontwikkeld en verspreid in West en Nieuw-West. Er zijn bovendien aanpassingen gedaan in het groen.

Amsterdam is niet de eerste gemeente die afvalbakken invoert tegen rattenoverlast. De gemeente Haarlem heeft vorig jaar speciale kliko's geplaatst bij vier moskeeën in Schalkwijk omdat vooral moslims moeite zouden hebben met het verspillen van voedsel. In de Utechtste wijk Overvecht is die maatregel al in 2013 genomen.

Toename meldingen
De broodkliko's in Amsterdam volgen op een toegenomen aantal meldingen van rattenoverlast in de stad. De GGD kreeg in 2016, het recentste meetjaar, 2500 meldingen. Dat was ruim 27 procent meer dan drie jaar daarvoor.

De groei van de rattenpopulatie wordt mede veroorzaakt door het grote aanbod van voedselresten en ander eetbaar afval op straat. Bovendien maken mensen volgens de gemeente nu sneller melding van overlast door ratten dan voorheen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden