Nieuw vipcentrum Schiphol geopend

SCHIPHOL - Koningin Beatrix heeft woensdagmiddag het nieuwe vipcentrum geopend op Schiphol.Dit verblijf is exclusief toegankelijk voor leden van de koninklijke familie, ministers en staatssecretarissen, topmannen in het bedrijfsleven en het corps diplomatique. Het gloednieuwe centrum in vertrekhal 3 vervangt de ruimte in de naastgelegen hal, omdat die niet meer voldeed aan de veiligheidseisen.

De koninklijke familie heeft een riante eigen 'royal lounge', waar ze bijvoorbeeld gasten voor staatsbezoeken kan ontvangen. Volgens de marketingmanager van het vipcentrum, Josephine van Hees, komen er vrijwel dagelijks koninklijke gasten, die vaak niet langer dan een uur blijven. In de ruimte kunnen ze plaatsnemen op de koningsblauwe banken van de hand van Hella Jongerius, wat werken, een drankje drinken uit hun eigen pantry of televisie kijken. Het kroost kan zich in de tussentijd vermaken met rood-wit-blauw lego of oud-Hollandse spelletjes.

De koningin en haar gevolg zijn nauw betrokken geweest bij de bouw, vertelt Van Hees. Zo kreeg haar hofdame na een presentatie op de luchthaven een boek mee, waarin Beatrix kon bekijken hoe de ruimte eruit zou komen te zien. ''Zij heeft toen aangegeven dat het in Japan niet gebruikelijk is dat toiletten voor mannen en vrouwen in dezelfde hoek zitten. Wij hebben toen alles omgegooid en ervoor gezorgd dat ze apart kwamen'', aldus de manager. ''En op verzoek van prinses Máxima hebben we een douche aangelegd. Zij reist nogal veel en wil zich even kunnen opfrissen.''

Het centrum is ingericht door architectenbureau Concrete uit Amsterdam, dat louter Nederlandse ontwerpers voor het interieur heeft benaderd, onder wie behalve Jongerius ook Piet-Hein Eek, Marcel Wanders, Joep van Lieshout en Studio Job. De nieuwe ruimte heeft een oppervlakte van 1200 vierkante meter, ruim anderhalf keer zo groot als het oude centrum in de naastgelegen hal.

Schiphol verwacht hier dan ook veel meer dan de 10.000 vips die de luchthaven tot nu toe een plaats bood in het centrum, te kunnen ontvangen. De hoogwaardigheidsbekleders kunnen overigens pas gebruikmaken van het verblijf als Schiphol hen zelf heeft benaderd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden