Nieuw stroomcontract stad stimuleert bouw windmolens

De gemeente heeft een nieuwe stroomleverancier voor maar liefst 122 gigawattuur per jaar. Met het dinsdag afgesloten stroomcontract voor de komende vijftien jaar stimuleert Amsterdam de bouw van nieuwe windmolens.

Het totaal van 122 gigawattuur per jaar staat gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 36.000 huishoudens. Beeld anp

Stroomleverancier Greenchoice is als winnaar uit de aanbesteding gekomen die de gemeente had uitgeschreven voor de elektriciteit die in alle gemeentegebouwen uit het stopcontact komt, maar ook bij aanverwante organisaties als de brandweer, de bibliotheken en het Stedelijk Museum. Het totaal van 122 gigawattuur per jaar staat gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 36.000 huishoudens.

Dinsdag ondertekende wethouder Rutger Groot Wassink (Inkoop) het contract met Greenchoice. Daarin is vastgelegd dat het gaat om groene stroom die in Nederland wordt opgewekt. De eerste jaren mag het naast windenergie ook gaan om zonne-energie of elektriciteit uit de verbranding van biomassa. Maar binnen zeven jaar moet alle elektriciteit afkomstig zijn van Nederlandse windmolens die speciaal hiervoor worden gebouwd. "Hiermee stimuleren we de energietransitie van fossiel naar schoon," zegt Groot Wassink.

Daarbij is niet vastgelegd dat de windmolens per se in en om Amsterdam moeten verrijzen. Dat zou ook knap lastig worden omdat het provinciebestuur van Noord-Holland zich al jaren met hand en tand verzet tegen de bouw van nieuwe windmolens.

Doorn in het oog
"Maar bij de ondertekening gisteren zei ik al: ik heb goede hoop dat de provincie dit beleid na de verkiezingen van volgend jaar aanpast," zegt Groot Wassink. "Het verbod van de provincie is ons een doorn in het oog. We hebben er vertrouwen in dat er meer mogelijkheden komen voor nieuwe windmolens in Noord-Holland en Amsterdam."

Greenchoice maakt zich geen zorgen over de verplichting 122 gigawattuur windenergie te leveren, ook al is nog lang niet duidelijk waar alle Amsterdamse stroom precies vandaan gaat komen. "We hebben contracten afgesloten met windparken waarvan nu al duidelijk is dat die de komende jaren gebouwd gaan worden, zoals het windpark van ECN in de Wieringermeer, maar ook in andere delen van het land." Uiteindelijk zal het gaan om 15 tot 20 windmolens, verwacht Greenchoice.

Afgesproken is bovendien dat Greenchoice en de gemeente elke vijf jaar samen een duurzaam project opzetten rond het opwekken, besparen of opslaan van energie. Greenchoice denkt daarbij bijvoorbeeld aan het opzetten van energiecoöperaties waarin Amsterdammers zelf kunnen investeren.

Zonnepanelen
Veel Amsterdammers wonen in appartementen onder een dak dat ze delen met hun beneden- en bovenburen, dus gemiddeld hebben ze minder ruimte voor zonnepanelen. Op daken van bedrijfsgebouwen of gemeentepanden binnen de zogeheten 'postcoderoos' van aangrenzende postcodegebieden rond hun woning kunnen ze via energiecoöperaties toch met belastingvoordeel investeren in hun eigen zonne-energie.

"Wij stellen een aanpak voor waarin we bewoners en bedrijven mobiliseren om zoveel mogelijk opwek te realiseren op Amsterdamse daken," zegt een woordvoerder van Greenchoice.

Voor Groot Wassink sluit dit dan weer aan bij een andere portefeuille die hij heeft, hij is ook wethouder Democratisering. "Bij de energietransitie hoort zeggenschap en betrokkenheid. Dat je kunt beschikken over je eigen energie. Ook daar kunnen we op deze manier een impuls aan geven."

Getouwtrek
Het nieuwe stroomcontract is het sluitstuk van jarenlang getouwtrek om de stopcontacten van de gemeente. Tot dusver betrok Amsterdam stroom bij fossiele energiereus E.on, opgewekt in kolencentrales waarbij vredesorganisatie Pax opmerkte dat de steenkool afkomstig was uit regio's in Colombia waar de mensenrechten met voeten werden getreden.

Deze elektriciteit stond te boek als groene stroom omdat de gemeente daarvoor de rechten kocht van stroom die was opgewekt bij afvalenergiebedrijf AEB door de verbranding van afval, maar het zorgde op geen enkele manier voor extra duurzame energie of besparing van broeikasgassen.

Als oppositiepartij nam Groot Wassinks partij GroenLinks daarom vorig jaar het initiatief om die stroom nog eens extra te vergroenen met certificaten van elektriciteit uit Nederlandse windmolens. Het nieuwe contract doet daar nog eens een schep bovenop. Uitdrukkelijk is vastgelegd dat Greenchoice stroom levert van windmolens die na 1 januari 2019 in gebruik worden genomen.

Lees ook: Clash tussen Amsterdam en Noord-Holland over nieuwe windmolens en GVB wil op groene stroom uit eigen land rijden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden