Nieuw stappenplan moet kindermishandeling beter herkennen

Ted Kloosterboer (52) van stichting Praat, zelf mishandeld als kind, geeft trainingen aan volwassenen om kindermishandeling te herkennen. Een reader en een stappenplan moet kinderen gaan helpen.

Hanneloes Pen
Op de kleding kunnen mensen teksten over kindermishandeling schrijven. Beeld Het Parool
Op de kleding kunnen mensen teksten over kindermishandeling schrijven.Beeld Het Parool

Open en bloot praten over kindermishandeling. Het gebeurt maar zelden en dat maakt het geheim alleen maar groter. 'Kindermishandeling gedijt op geheimhouding. Zowel daders als kinderen weten echter dat het niet klopt', zegt Ted Kloosterboer van stichting Praat, die samen met de Wijkacademie Opvoeden Amsterdam Oost vandaag de manifestatie 'Oost hangt de vuile was buiten' organiseert. Theatergroep Blik Bijzonder deelt op het ­Javaplein in de Indische Buurt wasgoed uit waarop ervaringen met kindermishandeling geschreven kunnen worden.

Kloosterboer heeft een reader samengesteld waarin de verschillende vormen van mishandeling aan bod komen: van slaan en schoppen van het kind, het toebrengen van brandwonden, geen goede kleding geven, te weinig aandacht schenken of uitschelden tot seksueel misbruik. Ook een lijst met signalen van mishandelde kinderen: ze zijn passief, apathisch, erg nerveus, agressief, wantrouwend of overdreven aanhankelijk tegenover volwassenen. 'Getraumatiseerde kinderen zijn vaak herkenbaar aan een krampachtige houding, hoog ­opgetrokken schouders en de armen tegen het lichaam gedrukt.'

Extra aandacht
Ook is er een stappenplan ontwikkeld. 'Geef het kind extra aandacht. Praat erover met collega's en met het kind zelf. Vraag bijvoorbeeld waarom het zo verdrietig is. Daarna kun je het misbruik gaan melden als je je zorgen blijft maken.' Naziha, pedagogisch medewerker bij een voorschool in Oost heeft de training van stichting Praat gevolgd. Na de training ontdekte ze dat een jongetje van drie jaar in haar groep werd verwaarloosd. Ze wist de mishandeling te stoppen.

Stichting Praat wordt onder meer gevormd door kinder- en jeugdpsychiater Harry Vink en GZ-psycholoog Harriet Hofstede - geeft voorlichting aan studenten social work van de Hogeschool van Amsterdam, medewerkers van kinderopvang Partou, onderwijzers van basisscholen (onder meer de Flevoparkschool) en vrijwilligers van Buurthulp Oost.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden