Nieuw stadsbestuur geïnstalleerd in Stopera

Het nieuwe stadsbestuur van D66, VVD en SP is vanmiddag in de Stopera geïnstalleerd. D66 heeft vier wethouders, SP en VVD ieder twee. Het nieuwe college bestaat uit zes mannen en twee vrouwen. Het is voor het eerst dat er ook wethouders van de SP tot het Amsterdamse college zijn toegetreden. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat hij 'blij' is met zijn nieuwe wethoudersploeg.

Elisa Hermanides
null Beeld anp
Beeld anp

Eerder vanmiddag werd het coalitieakkoord van D66, VVD en SP aanvaard door een meerderheid van de gemeenteraad. Behalve D66, VVD en de SP stemde ook de Partij van de Ouderen voor het akkoord. PvdA, GroenLinks, CDA en Partij voor de Dieren stemden tegen.

Het debat over het akkoord verliep enigszins gehaast om op tijd klaar te zijn voor de WK-wedstrijd van Nederland tegen Australië. De toon van kersverse oppositiepartij PvdA was redelijk mild. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks leek zich al meer thuis te voelen in zijn oppositierol. Zo wenste hij de coalitiepartijen op dreigende toon 'een prettige wedstrijd' en vergeleek hij SP-wethouder Laurens Ivens en VVD-wethouder Eric van der Burg met Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Ook diende hij twee plagerige moties in, waarin werd terugverwezen naar het deelakkoord dat GroenLinks eerder sloot met D66. Deze zogeheten hervormingsagenda belandde uiteindelijk in een la, omdat GroenLinks de onderhandelingen voor een nieuw college verliet. Voor deze moties van GroenLinks was geen meerderheid in de raad.

'Diervriendelijkste akkoord ooit'
De nieuwe coalitie wil de drie eenmansfracties in de raad duidelijk te vriend houden. Een motie van de Partij voor de Dieren voor de verdere uitwerking van de dierenwelzijnsparagraaf in het coalitieakkoord werd grotendeels overgenomen, waarmee het akkoord volgens raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren meteen het diervriendelijkste akkoord ooit werd.

Ook werd er een motie van de Partij van de Ouderen aanvaard om een wethouder specifiek verantwoordelijk te maken voor ouderenbeleid. Het CDA en de PvdO vonden ook een gewillig oor met een verzoek om een aanvalsplan ouderenhuisvesting op te stellen. Verder zal de nieuwe coalitie op het verzoek van het CDA een zin toe te voegen aan het akkoord over het schoonhouden van de openbare ruimte.

Demissionair wethouders Freek Ossel van de PvdA en Maarten van Poelgeest en Andrée van Es van GroenLinks namen vandaag afscheid. Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening en Grondzaken) was acht jaar wethouder en daarvoor acht jaar raadslid. Andrée van Es (Werk en Inkomen) is vier jaar wethouder geweest. Freek Ossel (Wonen en Armoede) was wethouder sinds 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden