'Nieuw spoorboekje succes'

AMSTERDAM - De zwaar omstreden dienstregeling van de NS is volgens het bedrijf een enorm succes. De aanpassing van het spoorboekje eind 2006 heeft meer reizigers en minder vertragingen opgeleverd.De nieuwe dienstregeling leidde in de herfst van 2006 tot massale protesten, die tot in de Tweede Kamer en de ministerraad reikten. De NS gooide het hele spoorboekje overhoop, waarvan vooral reizigers buiten de Randstad het slachtoffer zouden worden.

Toenmalig minister Karla Peijs van Verkeer moest de Kamer eind 2006 laten weten niet te kunnen ingrijpen, maar kondigde maatregelen voor 2008 - nu dus - aan.

Volgens de NS, die vanochtend de jaarcijfers presenteerde, zijn door de nieuwe dienstregeling de reizigerskilometers - het aantal passagiers maal de afstand die ze aflegden - vorig jaar drie procent gestegen. ''In drie jaar is het reizigersvervoer dertien procent toegenomen,'' aldus topman Aad Veenman.

De uitbreiding van de dienstregeling heeft volgens de NS geen gevolgen gehad voor de punctualiteit. Vorig jaar arriveerde gemiddeld dertien procent van de treinen meer dan drie minuten te laat, zeven procent was ruim vijf minuten te laat. De cijfers zijn in jaren niet zo laag geweest. Het stelt de NS in staat de tarieven weer te verhogen.

De Spoorwegen moesten wel flink meer kosten maken vanwege het nieuwe spoorboekje, vooral voor personeel en materieel. Desondanks is de winst van het spoorbedrijf is flink gestegen, 71 procent tot 337 miljoen euro. De omzet nam vijf procent toe tot ruim vier miljard euro vooral door gestegen inkomsten uit vastgoed en winkels op en rondom de stations.

Reizigersvervoer leverde het spoorbedrijf bijna 1,7 miljard euro op, zeven procent meer dan in 2006. Daarvan was anderhalf procent toe te schrijven aan een tariefsverhoging voor treinkaartjes.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden