Nieuw soort zonnecel ontdekt: superdunne nanodraadjes

Wetenschappers hebben een nieuw soort zonnecel ontdekt. Deze werkt met behulp van superdunne nanodraadjes, waarmee het zonlicht tot wel 15 keer versterkt kan worden. Op deze manier is er meer uit elke zonnecel te halen.

Een zonnewarmtecentrale in Abu Dhabi. Beeld epa
Een zonnewarmtecentrale in Abu Dhabi.Beeld epa

De ontdekking komt van een samenwerkingsverband tussen de universiteit van Kopenhagen en de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Zwitserland. Ze publiceerden er afgelopen weekend over in het vakblad Nature Photonics.

De grote versterking van de zonne-energie ontstaat doordat de draadjes dunner zijn dan de golflengte van het zonlicht. Daardoor weerkaatst het zonlicht tegen de randen, waardoor het sterk samenbundelt aan het einde. Denk aan een stuiterbal die je in een klein kistje laat stuiteren; je laat hem langzaam het doosje invallen, maar eenmaal binnen stuitert hij snel tegen de wanden aan.

Het bijzondere aan deze nieuwe techniek is dat hij de Shockley-Queisser-limiet doorbreekt. Dit is een belangrijke maximale grens voor het rendement van zonnecellen van ongeveer 34 procent. De grens geldt als een van de belangrijkste bijdragen aan de theorie over zonnecellen. Als deze nieuwe zonnecel deze limiet doorbreekt, kunnen zonnecellen theoretisch efficiënter worden dan voorheen gedacht.

Dit alles betekent niet dat er morgen superzonnecellen op uw dak kunnen liggen. Voorlopig bestaan de nanodraad-cellen alleen in het laboratorium en moet nog maar blijken hoe goed ze in de praktijk werken. Bovendien zullen ze in het begin waarschijnlijk heel duur zijn, waardoor de 'gewone' zonnecellen het commercieel alsnog gaan winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden