Nieuw soort jeugd-tbs mislukking

AMSTERDAM - De PIJ-maatregel, die de rechter oplegt aan criminele jongeren met gedrags- en psychiatrische problemen, werkt niet. Na behandeling in een jeugdgevangenis recidiveert 84 procent van de jongeren.Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van de Rekenkamer. De PIJ, Plaatsing in Justitiële Jeugdinrichting, is de opvolger van de jeugd-tbs. De veertien justitiële jeugdinrichtingen tellen 1337 speciale behandelplaatsen voor PIJ-jongeren.

Uit een steekproef van de Rekenkamer blijkt dat jongeren elf maanden moeten wachten op een behandelplaats en nog eens elf maanden op een behandelplan. Daarmee duurt het een kleine twee jaar voordat duidelijk is hoe de behandeling eruit gaat zien. Bij de opstelling van het plan worden ouders noch reclassering betrokken.

Ook deugt de opvang niet. De groepen zijn te groot en de wet van de sterkste geldt. Het komt voor dat jongeren die met verlof gaan, door groepsgenoten worden gedwongen drugs mee terug te nemen.

Het personeelsverloop onder groepsleiders is groot - bijna twintig procent in 2005 - en het ziekteverzuim is met negen procent zeer hoog. Daardoor moeten jongeren langer op hun kamer zitten dan wettelijk is toegestaan.

De instellingen vinden dat groepsleiders minimaal hbo-niveau moeten hebben. In werkelijkheid is zestien procent van hen volledig ongeschoold. In twee inrichtingen was dat zelfs 42 en 51 procent. Volgens criminologe Josine Junger Tas, die de cijfers gisteren bekendmaakte, worden zelfs 'oud-zeelieden' als groepsleiders aangesteld.

Onlangs bracht de Inspectie Jeugdzorg al een vernietigend rapport uit over de onveilige situatie in de Nederlandse jeugdgevangenissen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden