Plus

Nieuw seizoen Poesjes, opnieuw monnikenwerk

Het heeft wat geduld gevergd van regisseur Nova van Dijk: het filmen van katten tegen zelf geknutseld decor. Maar het tweede seizoen van Poesjes mag er zijn.

Beeld uit Poesjes, met vernieuwd decor en ongetrainde katten Beeld Jur Oster
Beeld uit Poesjes, met vernieuwd decor en ongetrainde kattenBeeld Jur Oster

Een uit de kluiten gewassen poppenhuis, volledig ingericht met tafeltjes en stoeltjes, vloerkleden, schilderijen, kamerplanten en werkende verlichting: dat kan alleen de set zijn van VPRO's Poesjes. Drie jaar na de eerste aflevering van de jeugdserie is er een nieuwe reeks over een nestje kittens dat in het huis op Kattenlaan 9 woont.

De serie draait wederom om Boudewijn, een chagrijnige kat die samenwoont met zijn butler, de schildpad Ed. Om zijn luxeleventje te bekostigen verhuurt Boudewijn de bovenste verdieping van zijn villa aan poes Cathelijne - niet wetende dat zij haar drie kittens meeneemt. Uiteraard zetten de poesjes het huis op stelten.

Café de Kom
Regisseur Nova van Dijk (42) mocht na de goede reacties op het eerste seizoen direct aan de slag met een tweede, maar had flink tijd nodig. Want waar de serie nog in de woonkamer van de producent werd opgenomen, mocht ze nu losgaan met verschillende sets in een ruime studio. De poezenvilla en het huisje van schildpad Ed werden neergezet in een landschap dat steeds werd aangepast aan de verschillende seizoenen, en er kwamen heel wat sets bij vanwege nieuwe verhaallijnen.

Beeld uit Poesjes Beeld Jur Oster
Beeld uit PoesjesBeeld Jur Oster

"Ik wilde graag een café, dat is café de Kom geworden, met een goudvis in een aquarium achter de bar. Ik wilde graag dat het eruit kwam te zien zoals café Krom op de Utrechtsestraat. Dat is een van mijn lievelingscafés, waar ik zelf vaak zit."

Van meet af aan had Van Dijk voor ogen dat de interieurs zo veel mogelijk moesten worden gemaakt van oude rommel of vondsten uit de kringloopwinkel. De houten lambrisering van café de Kom is daarom gemaakt van knäckebröd en verschillende vormen toastjes, de caféstoelen van bakvormpjes en de houten handvatten van fondueprikkers. Een oude badmintonshuttle op een pepermolen vormt een schemerlampje.

"Ik wil kinderen laten zien dat je heel goed kan knutselen met oude spullen die je nog in de kast hebt liggen, en je echt geen plastic spul hoeft te kopen om iets moois te maken. In principe kan iedereen thuis een poezenhuis bouwen, en met z'n eigen kat en een smartphone een aflevering van Poesjes maken."

Van Dijk en haar team tilden het fröbelen wel tot een hoger plan; een artdecobehang moest met de hand worden geschilderd, een plastic vloertje in het poezenhuis per se worden vervangen. "Door echt parket; allemaal kleine houten plankjes die stuk voor stuk geschuurd, gelakt en gelegd moesten worden."

De kat van Max Pam
Het maken van het decor kost, samen met het schrijven, monteren en opnemen van de serie, enorm veel tijd. Van Dijk moet lachen: "Ik ben er echt drie jaar mee bezig geweest, waarvan zeker anderhalf jaar fulltime - en had hulp van ongeveer veertig mensen.

Het programma is daarom niet goedkoop om te maken, maar voor mij is dit een droom. Ik ben helemaal gek op dieren. En op kringloopwinkels. Ik zou dit de rest van mijn leven kunnen doen."

Beeld uit Poesjes Beeld Jur Oster
Beeld uit PoesjesBeeld Jur Oster

In Poesjes spelen overigens geen getrainde dieren, maar alleen huisdieren die via via in het programma terecht zijn gekomen. Boudewijn is de kat van columnist Max Pam, de poesjes waren van een kennis van de crew, de cavia die een deurwaarder speelt, werd gevonden bij een caviafan op internet. Dat de dieren ongetraind waren, zorgde af en toe voor oponthoud. Niet alleen de schildpad en de kittens vielen steeds midden in de opnames in slaap, ook andere dieren kregen af en toe last van zware oogleden.

Van Dijk: "Het is soms net alsof je een natuurdocumentaire maakt; je bent heel veel aan het wachten. De kittens kijken in de serie naar hun favoriete tv-programma, Kamikaze Kitty, waarin allemaal eendjes van een glijbaan gaan."

"Ik had verwacht dat ze als een dolle zouden gaan glijden, maar ze vielen steeds in slaap. Terwijl ze juist in een spectaculaire show moesten spelen! Uiteindelijk hebben we het opgelost door er spannende muziek onder te monteren en alles met een kraan te filmen. Zo lijkt het nog heel wat, terwijl er helemaal níks gebeurt."

Poesjes (VPRO) is vanaf zaterdagavond om 17.45 uur te zien op NPO 3.

Bekende stemmen

Voor de stemmen van de dieren wist Nova van Dijk ­bekende acteurs en cabaretiers te strikken. Haar ex-vriend Hans Teeuwen heeft de stem van schildpad Ed ­ingesproken, Marc-Marie Huijbregts die van een cavia. Annet Malherbe speelt de moederpoes, zanger Waylon een wandelende tak en Tosca Niterink de helderziende mossel Ada. Daarnaast hebben Tygo Gernandt, Paul Haenen, Loes Luca, Paul Groot, Bill van Dijk, Wim T. Schippers en Sander van de Pavert een rolletje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden