Nieuw seizoen Break Free: 'Ik kom gesloopt terug van een reis'

Documentairemaker Geertjan Lassche maakte een derde seizoen van Break Free, over jonge levensgenieters die op reis zijn overleden: "Uiteindelijk gaat het over het leven."

Documtentairemaker Geertjan Lassche is na drie ­seizoenen Break Free toe aan een ander project. Beeld Bnnvara
Documtentairemaker Geertjan Lassche is na drie ­seizoenen Break Free toe aan een ander project.Beeld Bnnvara

Chris Zegers is het gezicht van 3 Op Reis én presenteert Break Free. Twee heel andere programma's, maar met dezelfde 'yolo-vibe', aldus maker en bedenker van Break free Geertjan Lassche (41). "De wereld is veel te mooi om veilig thuis te blijven omdat er in verre buitenlanden allerlei gevaren loeren."

"De conclusie die ik na drie seizoenen heb getrokken is: lust for life en overmoed zijn familie van elkaar, en overmoed trekt helaas soms het noodlot aan. Maar vaak hebben noodlottige ongevallen weinig met de aard van de reis te maken, zoals in het geval van de zeezeiler die aan wal door een taxi werd aangereden. Het ligt vaak net iets anders dan je denkt op grond van een krantenbericht."

Intensieve reis
Documentairemaker Lassche (Hemelbestormers, Brommers Kiek'n, De Mooiste Marathon) begon drie jaar geleden aan Break Free.

"Ik maakte mooie documentaires waar te weinig mensen naar keken, omdat ze vaak laat op de avond werden uitgezonden. Ik wilde een nieuw publiek vinden, en dat lukte met Break Free: er is geen programma waar ik zo veel over wordt aangesproken."

De kijkcijfers lagen vorig seizoen rond het half miljoen en Lassche won bovendien een TV-Beeld met zijn programma. Genoeg redenen voor een derde seizoen, met opnieuw vijf noodlottige ongevallen op reis. Lassche interviewt de nabestaanden en gaat met hen naar de plek waar hun dierbare is overleden. Dat is, in meerdere opzichten, een intensieve reis.

"Het vertrouwen winnen en houden, neemt de meeste tijd in beslag. Er is vaak veel wantrouwen over de media bij nabestaanden, omdat er vlak na een dodelijk ongeluk veel onzinverhalen worden gepubliceerd. Maar onze beste papieren zijn onze uitzendingen."

"Uiteindelijk gaat Break Free over het leven, het leven vóór het noodlottige ongeval. In elke aflevering vertellen we het verhaal van een jongere die ergens mee heeft geworsteld en op reis ging om iets te overwinnen."

Kansenpakker
De 23-jarige Niels van der Ploeg, die in de eerste aflevering wordt geportretteerd, lijkt juist nergens mee te worstelen: zijn ouders hebben een zomerhuis aan de Côte d'Azur waar de ondernemende Niels aan de slag kan als kapitein van luxe jachten.

Maar juist op het water slaat het noodlot toe. "Niels was een kansenpakker, hij haalde alles uit het leven. Als hij een rijkeluiszoontje was geweest dat alleen maar feestte, had ik hem niet interessant gevonden. Wat ik ook boeiend vond, was wat een sterfgeval doet met de onderlinge relaties, in dit geval van de ouders. Die collateral damage is het subthema van de aflevering."

Het kost Lassche veel energie dat verhaal te vertellen."Ik wil een waarachtig en gelaagd portret maken, een levensverhaal vertellen. Ik film alles, er gaat alleen een redacteur of producer mee, dus de crew bestaat uit twee mensen. Ik kom gesloopt terug; ongemerkt absorbeer je veel ellende."

"Ik weet nog niet of ik ermee doorga. Na drie seizoenen met zestien zeer ingrijpende verhalen vraag ik me af: wil ik dit nog? Je moet volledig toegewijd zijn of ermee stoppen. Eigenlijk zou ik nu wel een lange, gelaagde Idfa-achtige documentaire willen maken, die ook in een zaal kan worden vertoond."

Break Free, vanaf 8 maart vijf weken lang om 21.00 uur op NPO 3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden