Nieuw: Rembrandtplein met allure

Het Rembrantplein voor de verbouwing. Het plein is nu nauwelijks te herkennen. Archieffoto ANP Beeld
Het Rembrantplein voor de verbouwing. Het plein is nu nauwelijks te herkennen. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Wie een jaar niet op het Rembrandtplein is geweest, zal het nauwelijks nog herkennen. De hoge struiken en bomen zijn er verdwenen, waardoor je nu eindelijk de overkant van het plein kunt zien.

Het vernieuwde Rembrandtplein zal woensdag aan het einde van de middag worden heropend door stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof. Dan kan officieel afscheid worden genomen van de bouwput die het plein een jaar is geweest en kan Amsterdam weer trots zijn op het Rembrandtplein, zoals Ton Poppes, bestuurslid van de ondernemersvereniging, het verwoordt.

Vooral in het donker ziet het nieuwe plein er aantrekkelijk en gezellig uit. De vele bosjes en heggen hebben plaatsgemaakt voor gras, waardoor het plein ruimer en overzichtelijker is geworden. De bomen dragen groene en blauwe verlichting ter verhoging van de kerstsfeer.

Medewerker Frederik van ijssalon Häagen-Dazs loopt naar buiten om het plein te bekijken. ''De hekken zijn nog maar net weg, dus ik heb de inrichting nog niet goed gezien, maar ik vind het een enorme verbetering in vergelijking met de verschrikking die het was. Al blijven de trams die constant langsdenderen vervelend.''

Poppes, tevens eigenaar van discotheek Escape, is vooral te spreken over de ruimtelijkheid en de natuurlijke materialen die zijn gebruikt. De acht banken aan de westkant van het plein zijn van natuursteen en opvallend modern en strak. Daarmee wil stadsdeel Centrum, het plein meer 'allure' geven. Ook de bestrating naast het gras is van natuursteen.

Het pronkstuk van het plein is de fontein, een groot rotsblok waar het water vanaf stroomt. Ook is het standbeeld van Rembrandt van Rijn in oostelijke richting verplaatst en 180 graden gedraaid.

Het plein had eigenlijk twee maanden geleden al klaar moeten zijn. Het project liep echter vertraging op, doordat een gerechtelijke procedure rond het vertrek van café Unique op het midden van het plein langer duurde dan verwacht. Hierdoor kon de bouw op het middenstuk nog niet beginnen.

De herinrichting is niet alleen bedoeld om het Rembrandtplein schoner en mooier te maken, maar ook om de veiligheid te verbeteren. De politie moet bijna elke week ingrijpen, als agressieve bezoekers met elkaar op de vuist gaan. Op het plein staan nu twaalf lichtmasten, die de politie bij een vechtpartij met een sms'je feller kan laten schijnen. Het resultaat van dit 'calamiteitenlicht' is bijna daglicht, waardoor agenten beter kunnen zien wat op het plein gebeurt en daardoor beter kunnen ingrijpen.

De ondernemers hopen door al deze maatregelen meer Amsterdammers te trekken. Die bleven de laatste jaren weg vanwege de agressieve sfeer - en overigens ook vanwege de vele toeristen. ''Het plein heeft nu een geheel andere uitstraling, ik denk dat de Amsterdammers uiteindelijk zullen komen,'' aldus Poppes.

Het is nog de vraag of de beelden die De Nachtwacht voorstellen, terug zullen keren. Hoewel dit altijd een populair kunstwerk was bij toeristen, die er en masse op de foto gingen, laat de gemeente de financiering ervan over aan de ondernemers. Poppes: ''We hebben het geld helaas nog niet bij elkaar, die beelden kosten namelijk zeven à acht ton. Ik ben er druk mee bezig.''

Wanneer hij over het plein loopt, wijst Poppes een tekenaar aan die zijn kunst op het plein heeft uitgespreid. ''Hier hoopte ik al op. Leven op het plein, net zoals op de Dam.'' (JOËLLA ANGENENT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden