Nieuw rapport pleit ontslagen raadsleden vrij

AMSTERDAM - De contra-expertise van onderzoeksbureau Bing spreekt tegen dat de PvdA-deelraadsleden André Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest uit Zuidoost zich schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking.De deelraadsleden werden in juni uit de fractie gezet na een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer over belangenverstrengeling bij de toewijzing van subsidies in Zuidoost.

Volgens de Rekenkamer hebben Bhola, Eckhardt en Doest zich actief bemoeid met de besluitvorming over subsidiëring van welzijnsorganisaties waarbij zij zelf betrokken waren.

Zo diende Bhola in 2004 een motie in voor extra geld voor de gemeenschappelijke ruimte van een woongroep waarvan hij zelf deel uitmaakte.

Eckhardt volgde gratis een cursus waarvoor zij als raadslid een subsidie had mogelijk gemaakt. Doest stemde tegen een motie om de subsidie voor de Stichting Bolletrie te staken, een organisatie waarvoor hij als administrateur werkzaam was.

Volgens Bing, verbonden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is van persoonlijke verrijking door de drie raadsleden geen sprake geweest. Wel vinden de onderzoekers dat Bhola, Eckhardt en Doest 'steken hebben laten vallen' in hun optreden als deelraadslid.

Zo hebben zij onvoldoende gedaan om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Ook was het volgens Bing verstandig geweest om niet mee te stemmen over subsidie voor organisaties waarmee de raadsleden verbonden waren.

De Amsterdamse Rekenkamer noemt het rapport van Bing 'niet overtuigend'. Directeur Victor Eiff: ''De onderzoekers komen in grote lijnen tot dezelfde conclusies als wij, maar vinden het allemaal minder erg. Als verzachtende omstandigheden worden argumenten aangevoerd die twijfelachtig zijn, zoals de geringe omvang van het persoonlijk voordeel of het feit dat anderen ervan op de hoogte waren.''

Eiff vindt het merkwaardig dat het verweer van de betrokken deelraadsleden in de contra-expertise in sommige gevallen haaks staat op de reactie die de Rekenkamer van hen kreeg.

De PvdA in Zuidoost heeft het landelijk bestuur verzocht een commissie aan te stellen, die moet besluiten wat er verder met de raadsleden moet gebeuren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden