'Nieuw plan VS en Iran over atoomprogramma'

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif zouden een nieuw voorstel hebben dat de onderhandelingen over het omstreden atoomprogramma van Iran uit een impasse kan halen.

Kerry schudt handen met zijn Iraanse collega Zarif, op de achtergrond EU-vertegenwoordiger Ashton. Beeld reuters
Kerry schudt handen met zijn Iraanse collega Zarif, op de achtergrond EU-vertegenwoordiger Ashton.Beeld reuters

Kerry praatte vrijdag met Zarif over het programma in Wenen. Bronnen rond het overleg, die anoniem wilden blijven, zeiden vrijdagavond tegen persbureau Reuters dat er plannen zijn, maar maakten niets concreet.

De Amerikaanse en Iraanse minister zouden eigenlijk vrijdag weer vertrekken uit Oostenrijk. Ze wilden met andere leiders overleggen hoe ze de gesprekken uit het slop konden trekken. Maar 's avonds gingen ze toch weer aan de onderhandelingstafel zitten.

Iran en zes wereldmachten (Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) onderhandelen al lange tijd over het Iraanse kernprogramma. De partijen proberen voor 24 november een overeenkomst te bereiken die een einde moet maken aan het voortslepende dispuut.

Deadline
Ingewijden zeiden eerder dat de kans klein is dat de deadline maandag wordt gehaald, omdat de partijen er op cruciale punten niet uit lijken te komen. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, zei vrijdag in Wenen dat het een lastige discussie is. 'Het is duidelijk dat iedereen een deal wil sluiten. Maar er zijn aanzienlijke verschillen tussen de partijen.'

De internationale gemeenschap wil garanties dat Iran geen kernbom bouwt. In ruil daarvoor worden economische sancties tegen Iran opgeheven. Iran houdt vol dat het kernprogramma alleen wordt gebruikt om energie op te wekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden