Nieuw plan voor Stadionplein

© Floris Lok

De herontwikkeling van het Stadionplein is uitgesteld. De bebouwing van het plein zou na jaren van plannenmakerij en bewonersverzet in 2015 klaar moeten zijn. Toch staat nog geen steen op de ander.

De eerste Europese aanbesteding is mislukt. Volgens stadsdeel Zuid vonden projectontwikkelaars de eisen van de overheid te ver gaan nu het zo slecht gaat met de economie.

Risico's
Projectontwikkelaars willen geen risico's meer nemen. Bovendien zijn banken steeds minder bereid dergelijke projecten te financieren 'Sinds 2007 en 2008, toen de plannen gemaakt werden, is de wereld totaal veranderd,' zegt een woordvoerder van het stadsdeel.

Inmiddels bereidt het projectmanagementbureau van het stadsdeel een nieuwe aanbesteding voor. Daarin zal Zuid de eisen voor het project versoepelen. Zo wordt het aandeel sociale woningbouw kleiner. In plaats van de oorspronkelijk geëiste veertig procent sociale woningbouw zal dat dertig procent worden, een percentage dat in de praktijk in veel stadsdelen ook al niet meer houdbaar is.

Versobering
Om de tijdsdruk te verminderen onderzoekt Zuid of het project later kan worden opgeleverd. En ter vergroting van de financierbaarheid ervan wordt gekeken naar een versobering van de architectuur.

De door architectenbureau OMA, het bureau van Rem Koolhaas, ontworpen plannen voor het Stadionplein dateren uit 2007 en riepen een storm van protest op van buurtbewoners. Die verenigden zich in de Buurtgroep Stadionplein.

Met hulp van twee eigen architecten, Fred Schoen en Marinus Oostenbrink, kwamen ze met een alternatief. Uiteindelijk besloot het stadsdeel in 2008 met enkele tegemoetkomingen aan de bewoners de knoop door te hakken.

Bouwblokken
Op het oude Stadionplein zijn twee in elkaar overlopende ruimtes gepland: een middenplein van 7000 en een zuidplein van 2500 vierkante meter. Er moeten twee bouwblokken komen. In het noordelijke blok komen winkels, voorzieningen en 89 woningen. Het zuidelijke blok huisvest een culturele voorziening en een hotel. Verder komt er een ondergrondse parkeergarage.

Het uiteindelijke plan honoreerde enkele belangrijke eisen van de buurt, zoals het openhouden van de Van Tuyll-as uit het plan van Berlage. Toch bleef de buurtgroep ontevreden. Zo wordt het noordelijke blok aan de kant van de bestaande bebouwing 24 meter hoog, in plaats van de zeventien meter van de huizen ertegenover. 'Bewoners zitten daardoor in de schaduw,' liet buurtgroepwoordvoerder Coen Tasman weten. De buurtgroep kreeg destijds bijval van het Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden