Nieuw onderzoek naar dood VN-chef Hammarskjöld in 1961

Een groep internationale juristen gaat de dood van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld in 1961 opnieuw onderzoeken. Dat werd woensdag in een verklaring bekendgemaakt. De dood van Hammarskjöld is nog altijd in nevelen gehuld en het team wil eindelijk antwoord op de vraag wat er precies is gebeurd.

Het gecrashte vliegtuig van Dag Hammarskjöld Beeld ANP
Het gecrashte vliegtuig van Dag HammarskjöldBeeld ANP

Hammarskjöld overleed bij een vliegtuigcrash op 17 september 1961. Het toestel stortte neer in de dichte bossen van Noord-Rhodesië, dat nu Zambia heet. Naast Hammarskjöld kwamen veertien anderen om het leven.

De Zweedse diplomaat was ten tijde van de crash druk bezig met onderhandelingen over een vredesovereenkomst tussen de regering van Congo en de Congolese provincie Katanga. De onderhandelingen stonden bol van de post-koloniale intriges en ook de Koude Oorlog speelde een belangrijke rol.

Complottheorieën
Drie onderzoeken hebben de oorzaak van de vliegtuigcrash niet aan het licht kunnen brengen. Het lot van Hammarskjöld is sindsdien ten prooi gevallen aan complottheorieën. Sommigen beweren dat de Amerikanen Hammarskjöld hebben vermoord, anderen denken dat de crash het werk was van huurlingen die handelden in opdracht van westerse bedrijven. Weer anderen wezen juist naar de Sovjet-Unie die Hammarskjöld ervan beschuldigde betrokken te zijn bij de moord op onafhankelijkheidsleider Patrice Lumumba.

Voorzitter van de groep juristen, de Britse parlementariër David Lea, verklaarde dat 'de echte waarheid nog boven tafel moet komen'. Het nieuwe onderzoek heeft geen officiële status, maar er werken diverse bekende juristen aan mee, onder wie de Zuid-Afrikaan Richard Goldstone, die onderzoek deed naar het conflict in Gaza, de voormalige Zweedse diplomaat Hans Correll en de Nederlandse Wilhelmina Thomassen, die onder meer rechter bij de Hoge Raad was.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden