Nieuw offensief De Hond

AMSTERDAM - Met een paginagrote advertentie in een aantal dagbladen en een uitvoerig rapport op internet zet opiniepeiler Maurice de Hond een nieuwe stap in zijn verdediging van Ernest Louwes, de man die is veroordeeld in de Deventer moordzaak.De Hond leidde zijn nieuwe offensief donderdag in tijdens een persbijeenkomst in een hotel in Amsterdam.

''Wie stopt dit Openbaar Ministerie?'' zo luidt de vraag bovenaan de dagbladadvertentie, bedoeld als oproep aan parlement en burgers. Volgens De Hond en een groep gelijkgestemde ''verontruste burgers'' hebben de politie, het OM en het Nederlands Forensisch Instituut fout op fout gestapeld en is Louwes ten onrechte veroordeeld.

De Hond heeft een uitvoerig rapport over de Deventer moordzaak op internet gezet, op de site www.geenonschuldigenvast.nl. Hij vergelijkt deze rapportage, vervaardigd door zijns inziens deskundige burgers, met het rapport dat de commissie-Posthumus opmaakte over de Schiedammer parkmoord.

Smaadklacht

De Hond maakte tevens bekend dat hij op 25 april voor de meervoudige strafkamer in Amsterdam moet verschijnen in verband met de smaadklacht die M. de J. tegen hem heeft ingediend. De J. is volgens De Hond de werkelijke dader in de Deventer moordzaak. De Hond heeft hem maandenlang publiekelijk beschuldigd.

De Hond heeft een kort geding aangespannen tegen het OM. Daarin eist hij rechtzetting van een passage in een persbericht dat het OM heeft uitgegeven toen het vorig jaar de resultaten van het zogeheten oriënterend vooronderzoek bekendmaakte. Het OM heeft dit onderzoek verricht naar aanleiding van door De Hond aangeleverde gegegevens. Het leidde wat het OM betreft niet tot nieuwe inzichten in de moordzaak.

Volgens een woordvoerder van het OM is het nieuwe offensief van De Hond een poging om een ''trial by media'' van de grond te krijgen. ''De behandeling van strafzaken hoort thuis in de rechtszaal'', aldus de woordvoerder. ''De rechtspraak in Nederland is in handen van professionele rechters. Zij oordelen over het OM. Er is momenteel nog een herzieningsverzoek in deze zaak in behandeling. Als je nu media-aandacht moet gaan kopen, via zo'n advertentie, zegt dat misschien wel iets over de inhoud van je standpunten.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden