Nieuw namenboek Joodse slachtoffers WOII

Na jaren onderzoek komt er een volledig herziene uitgave van In Memoriam (1995), waarin uit Nederland gedeporteerde Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn vermeld.

ANP
De vorige editie van In Memoriam stamt uit 1995 Beeld anp
De vorige editie van In Memoriam stamt uit 1995Beeld anp

Het nieuwe boek wordt zaterdag door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gepresenteerd. Het is dan precies 75 jaar geleden dat de eerste trein met gevangenen vanuit doorgangskamp Westerbork naar concentratiekampen vertrok.

Het Herinneringscentrum organiseert in het weekend activiteiten voor bezoekers en laat zien hoe het centrum de herinnering levend houdt.

Digitale database
De nieuwe uitgave De 102.000 Namen komt eind januari uit. Alle Nederlandse en naar Nederland gevluchte joden, Sinti en Roma die uit Nederland naar concentratie-en vernietigingskampen zijn weggevoerd, worden opgenomen in het boek.

Het boek telt ongeveer 2500 pagina's. Sinds 2000 is het kenniscentrum bezig met het aanleggen van een digitale database. Sindsdien worden continu bronnen gezocht bij de namen uit In Memoriam.

Volgens onderzoekster José Martin zaten in de originele uitgave nog veel fouten. "Door de nieuwe manier van onderzoeken zijn er minstens tweehonderd namen toegevoegd en ongeveer honderd namen verwijderd.'' Zo zijn namen geschrapt van mensen die door andere oorzaken dan deportatie om het leven zijn gekomen.

Grote vellen papier
"In het boek geven wij een uitgebreide toelichting over de keuzes,'' aldus de onderzoeker. Tegelijk met het boek komt ook een kunstwerk van Bart Domburg naar Westerbork. De kunstenaar heeft alle 102.000 namen met de hand op 29 grote vellen papier geschreven.

Bezoekers krijgen zaterdag en zondag presentaties over het nieuwe boek en rondleidingen door het centrum. Vooraf aangemelde geïnteresseerden kunnen onder meer een kijkje nemen in het depot. In totaal vertrokken in de Tweede Wereldoorlog 93 treinen uit Westerbork naar Auschwitz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden