Nieuw meldpunt voor taxiklachten

Taxi's bij het Leidseplein. Klachten over taxichauffeurs zijn vanaf heden makkelijker te melden. Foto Klaas Fopma Beeld
Taxi's bij het Leidseplein. Klachten over taxichauffeurs zijn vanaf heden makkelijker te melden. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Reizigersvereniging Rover en branchevereniging KNV Taxi hebben een onafhankelijk meldpunt opgericht voor taxiklachten. Ze gaan passagiers met een klacht actief helpen om hun gelijk te halen.

Rover en KNV Taxi hebben een nieuwe stichting opgericht, en worden gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De organisatie neemt het oude taxiklachtennummer over van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Voorzitter is oud-PvdA-Kamerlid Lia Roefs.

Het nieuwe meldpunt moet ervoor zorgen dat passagiers met klachten makkelijker hun gelijk kunnen halen, zegt bestuurslid Hubert Andela van KNV Taxi. Hij ziet 'duidelijk aanleiding om de dienstverlening te verbeteren.' ''Wij zijn wat actiever. De inspectie noteerde alleen de klacht en gaf die door; wij gaan klagers actief helpen uit te zoeken bij welke ondernemer ze zich moeten melden. En als de klacht niet naar tevredenheid wordt afgehandeld, helpen we bij de gang naar de geschillencommissie Taxivervoer.''

Het meldpunt kan straks onder meer op kenteken zoeken naar de gegevens van chauffeurs die zich hebben misdragen.

Als volgend jaar de nieuwe taxiwet van kracht wordt, zijn chauffeurs veel makkelijker te traceren. Taxi's moeten zich dan organiseren in groepen van minstens honderd chauffeurs en vijftig auto's, en die groepen moeten duidelijk herkenbaar worden. Het meldpunt gaat alle klachten 'voor zover dat juridisch mogelijk is', ook doorgeven aan de Inspectie, en aan de betreffende gemeentes, zegt Andela.Het klachtennummer blijft ongewijzigd, en moet vermeld worden op de tariefkaarten die chauffeurs in hun taxi moeten hebben hangen. (JASPER KARMAN)


Tel: 0900-2021881 (13 cent p/m) of www.taxiklacht.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden