Nieuw meldpunt voor misstanden in horeca

Vakbond CNV opent een meldpunt voor werknemers in de horeca naar aanleiding van een reportage in Brandpunt dinsdagavond, waar klokkenluider Tiberiu Palade zijn verhaal doet over de misstanden in de Amsterdamse horeca.

Veel van de horeca waar de misstanden plaatsvinden, bevinden zich in toeristische gebieden zoals het 1012-gebied en rondom het Leidseplein.Beeld Floris Lok

Bedreigingen, intimidaties, uitbuiting en een salaris onder het minimumloon zijn volgens Palade eerder regel dan uitzondering, in Brandpunt noemt hij het "moderne slavernij." In oktober werden al raadsvragen gesteld omtrent de misstanden bij acht Amsterdamse cafés. Nu blijkt dit ook in verschillende restaurants in de stad te spelen.

Zwart geld
Waar volgens zijn advocaat, Eric Koolen, het voornaamste pijnpunt ligt, is de uitbetaling met zwart geld en het gebrek aan contracten. "De betaling is vaak wel volgens afspraak, maar er worden geen contracten gegeven. Dat maakt het moeilijk om iets te bewijzen, waardoor er maar weinig mensen naar de rechter stappen."

Bovendien betreft het volgens Koolen vooral buitenlandse werknemers. "Mensen die vooral heel blij zijn met een kans om te werken, de taal niet spreken en makkelijk bang gemaakt kunnen worden omdat ze onervaren zijn en hun rechten vaak niet kennen. Daar wordt veelvuldig misbruik van gemaakt."

Binnenstad
Met name horeca in de binnenstad maakt zich er volgens Koolen schuldig aan: "Het 1012-gebied en rondom het Leidseplein. Plekken waar veel toeristen en dagjesmensen komen, waardoor niemand door heeft dat werknemers worden uitgebuit."

De van origine Roemeense Tiberiu werkte ruim twintig jaar in verschillende restaurants. "Hoe vaak ik ook vroeg om een contract, ik kreeg het niet. Telkens werden me beloftes gedaan, maar niemand kwam ze na. Bij mijn laatste werkgever ben ik ontslagen omdat ik weigerde zwart geld aan te nemen."

275 miljoen
Meldingen bij de gemeente, arbeidsinspectie en belastingdienst leverden volgens Palade niets op. Koolen: "De arbeidsinspectie mag na zeven uur 's avonds alleen nog langskomen met politie, die hebben andere prioriteiten."

Brandpunt vroeg belastingexpert Peter Kavelaars, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en partner bij accountantskantoor Deloitte, een schatting te maken van wat de Nederlandse staat jaarlijks misloopt aan belastinginkomsten door al die frauderende horecaondernemers. Zijn schatting komt uit op 275 miljoen euro per jaar.

Volgens Kavelaars weten ze bij de belastingdienst dat dit gebeurt en toch doen ze er niks aan. "Er wordt de afgelopen jaren, decennia eigenlijk al, feitelijk niet gecontroleerd, dat weten heel veel ondernemers ook."

Meldpunt
Door de media op te zoeken hoopt Palade een halt toe te roepen aan de misstanden. "Veel collega's durven niets te zeggen. Ze zijn bang hun baan kwijt te raken. Ik heb ervoor gekozen klokkenluider te worden in de hoop dat ik hier verandering in kan brengen. Het meldpunt van de vakbond is in ieder geval al een goed begin."

Koolen is het daar mee eens, al voorziet hij ook een probleem: "Veel slachtoffers komen uit het buitenland, spreken de taal slecht en kennen hun rechten niet. Het is dus nog maar de vraag hoeveel er daadwerkelijk melding zullen maken. Maar het is een begin."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden