Nieuw MC Theater wil tussen de mensen staan

Marjorie Boston:
Marjorie Boston: "Wij zijn de voorhoede" Foto: Patricj Ebu Mordi

AMSTERDAM - Productiehuis MC opent zaterdagavond officieel de deuren van het nieuwe MC Theater. Dit multifunctionele gebouw aan de Polonceaukade in Cultuurpark Westergasfabriek wordt met verschillende podia, studio's en een restaurant de uitvalsbasis van productiehuis MC.

''MC wil verhalen van nu vertellen,'' vertelt artistiek directeur Marjorie Boston. ''We zijn een intercultureel productiehuis. Hoewel ik moeite heb met dat begrip - of de term 'multicultureel' - omdat daarmee vaak de etnische achtergrond van de makers wordt benadrukt. Voor ons is multiculturaliteit een vanzelfsprekend uitgangspunt om herkenbare verhalen te vertellen over de hedendaagse Nederlandse samenleving.''

''De naam MC komt uit verschillende hoeken,'' zegt Boston. ''Het refereert natuurlijk aan de fusie van onze theaterorganisaties Made in da Shade en Cosmic Theater, maar ook aan het woord multicultureel.'' Boston grijnst: ''Dat is bijna een taboewoord. Voor mij staat MC voor een begrip uit de hip hop cultuur: master of ceremonies. Zo zie ik de rol die wij gaan vervullen in Amsterdam en binnen het Nederlandse theater. Als spreekstalmeester die uiteenlopende kunst tot een vanzelfsprekend geheel kan smeden.''

Marjorie Boston volgde de mimeopleiding van de Theaterschool, speelde bij verschillende theatergroepen, en zat op haar vijfentwintigste in de Raad voor Cultuur. ''Ik heb me altijd breed willen ontwikkelen als theatermaker en op beleidsmatig gebied. Toch stond ik altijd met één voet in de subcultuur en verbaasde me over het ongelofelijke talent in de hip hop beweging. Ik wilde die werelden samenbrengen.'' In 1992 suggereerde Erik Vos (Toneelgroep De Appel) haar om een multidisciplinaire theatergroep op te richten. Dat werd Made in da Shade. De fusie met productiehuis Cosmic Theater stamt uit 2006 en draagt sinds januari de naam MC.

MC vormt een creatieve kring rond de makers. ''We moedigen hen aan om veel samen te werken. De hip hop cultuur kent het principe van de cypher: waarin rappers of breakdancers een kring vormen om samen een verhaal te scheppen. MC zorgt voor een totaalconcept, dat als een cypher de verhalen van onze kunstenaars kan versterken. Zoals het online magazine Mixin, of de cross-over sessies Right About Now. Zo kan je de thematiek veel breder aanbieden. Vergelijkbare initiatieven zijn zeer succesvol in New York, Parijs en Tokio, maar nieuw in Nederland. Wij zijn de voorhoede.'' (DANIËL BERTINA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden