Nieuw matchingsysteem middelbare school bevalt beter

Ouders, leerlingen en onderwijsinstellingen zien matching 2.0, een aangepaste variant van het plaatsingssysteem voor middelbare scholieren dat in 2014 werd ingevoerd, als een verbetering.

Leerlingen en ouders zijn over het algemeen tevreden over het nieuwe matchingsysteem Beeld Mats van Soolingen
Leerlingen en ouders zijn over het algemeen tevreden over het nieuwe matchingsysteemBeeld Mats van Soolingen

Toch is er nog altijd een groep die liever terug zou keren naar het oude systeem, waarbij per school werd geloot, blijkt uit een maandag gepubliceerde evaluatie (pdf) van het nieuwe systeem in opdracht van scholenkoepel Osvo. Het rapport vormt de basis 'om tot zorgvuldige besluitvorming te komen over matching in 2017', aldus Osvo. De scholenkoepel is verantwoordelijk voor de uitvoering van de centrale loting en matching.

Tot 2014 werd er geloot, wat betekende dat een kind op één middelbare school werd aangemeld. Werd de leerling uitgeloot, dan moest hij zelf op zoek gaan naar een andere school. Sinds 2014 wordt er gebruik gemaakt van matching: kinderen vullen een zo lang mogelijke voorkeurslijst in van middelbare scholen, waarna een algoritme hen plaatst.

Toen in 2015 bleek dat ruim een kwart van de leerlingen niet op de school van hun eerste keuze kwam, leidde dat tot veel ophef. Sinds eind 2015 wordt daarom gebruik gemaakt van een nieuw algoritme, 'deferred acceptance STB', in de volksmond bekend als matching 2.0. Dat nieuwe algoritme zorgt ervoor dat meer leerlingen binnen hun top 5 worden geplaatst.

Boston-systeem
Het merendeel van de respondenten uit het voortgezet onderwijs noemt dat systeem wel een verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar geen verbetering ten opzichte van het loten per school, zoals dat tot 2014 werd gehanteerd. Respondenten uit het basisonderwijs denken daar in merendeel anders over: zij geven de voorkeur aan het huidige systeem.

Ouders en leerlingen zijn redelijk tevreden met matching 2.0, zo blijkt uit de evaluatie, hoewel ze het opstellen van de lange voorkeurslijst en het bezoeken van meerdere, drukke open dagen wel intensief vinden. 29 procent van de ondervraagde ouders zou hun kind liever op één middelbare school aanmelden en daarmee de kans op uitloten zelf inschatten: het zogenaamde Boston-systeem zoals dat tot 2014 werd gehanteerd.

Wethouder Kukenheim (Onderwijs) schrijft in een brief aan de gemeenteraad over de evaluatie tevreden te zijn over hoe de uitvoering en de communicatie rond het plaatsingssysteem is verlopen. Toch blijft Amsterdam ook met deze procedure te maken hebben met leerlingen die worden uitgeloot, schrijft de wethouder, omdat de vraag naar bepaalde scholen groter is dan de capaciteit. Kukenheim: "Geen enkel plaatsingssysteem zal iedereen compleet tevreden kunnen stellen."

Deze maand zal een besluit worden genomen over het nieuwe systeem. De opstellers van het rapport adviseren de Osvo niet enkel de voor- en nadelen tussen de verschillende systemen zorgvuldig af te wegen, maar ook te denken aan de impact van eventuele wijzigingen. "Nieuwe aanpassingen brengen zeer waarschijnlijk de nodige onrust en onzekerheid met zich mee," aldus de rapportschrijvers.

Match?

De Osvo beleefde een roerige periode tijdens de invoering van het nieuwe lotingssyteem voor middelbare scholen. Ouders en kinderen uitten in 2015 luid hun ongenoegen over het systeem en de communicatie van Osvo.

De afgelopen keer verliep de loting, met een aangepast algoritme, iets soepeler. Een krappe 84 procent van de leerlingen werd op de school van hun eerste voorkeur geplaatst, ruim 95 procent in hun top 3 en 97,3 procent in hun top 5. Dat betekent dus dat een kleine drie procent van de leerlingen op een school terecht kwam die niet in hun top 5 stond.

Uiteindelijk ging acht procent van de leerlingen naar een andere middelbare school dan waar ze door matching waren geplaatst. Dat kan komen doordat hun basisschooladvies aangepast werd, doordat ze toch van mening veranderden over de school of doordat ze via een reservelijst op een school terecht konden waar ze liever naartoe wilden. Iets meer dan de helft van de middelbare scholen van de stad heeft zo'n reservelijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden