Nieuw kraanhotel 'voor durfallen' KNSM-eiland

Amsterdam heeft een tweede kraanhotel. Op het KNSM-eiland is woensdagavond de monumentale Figeekraan ingewijd als langverblijfappartement.

Herman Stil
De tweede slaapkamer kan alleen via een trap buitenom worden bereikt. Beeld Marc Driessen
De tweede slaapkamer kan alleen via een trap buitenom worden bereikt.Beeld Marc Driessen

De kraan is de afgelopen maanden in Friesland gerestaureerd en verbouwd tot vierpersoonshotelkamer van drie verdiepingen.

De voormalige machinekamer is verbouwd tot keuken en woonkamer. Daarboven is een grote slaapkamer en de badkamer. In de machinistencabine is een tweede slaapkamer.

"Die is voor durfallen," zegt Peter Heule van uitbater Yays. "Want je moet er buitenom met een trapje naar toe." Het interieur is van de Amsterdamse binnenhuisarchitect Edward van Vliet.

Yays gaat bekijken wat de kamer vanaf januari zal gaan kosten. "We zitten nu ergens tussen de honderd en duizend euro per nacht, afhankelijk van de verblijfsduur."

Langverblijf
Yays, voorheen Shortstaygroup, exploiteert drie langverblijfhotels in Amsterdam. "We richten ons op de zakenmarkt, maar meer en meer op gezinnen die een of twee weken op vakantie willen."

Twee jaar geleden opende Yays in het voormalige hoofdkantoor van Stork aan de de Oostenburgergracht zijn derde langverblijf hotel, waar gasten tot zes maanden kunnen verblijven.

De kraan is daar een vervolg op. De bouwvallige kraan van de Haarlemse machinefabriek Figee aan de Sumatrakade is op voorspraak van buurtbewoner Peter Bekkers opgeknapt met hulp van de gemeente, het Restauratiefonds en Yays.

Barcelona en Parijs
Yays opent komend jaar een vierde vestiging aan het Entrepotdok. De Amsterdamse keten heeft inmiddels ook een vestiging in Barcelona en is bezig in Antwerpen en Parijs.

Het eerste kraanhotel van de stad staat op het NDSM-terrein. Ook in Harlingen kan in een oude havenkraan worden geslapen.

Lees verder: Steeds meer viersterrenonderkomens voor langverblijvers

Slapen kan in het blauwe deel van de kraan. Beeld Marc Driessen
Slapen kan in het blauwe deel van de kraan.Beeld Marc Driessen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden