Plus

Nieuw kantoor Goede Doelen Loterijen: inderdaad een droomproject

Een bladerdak in de vorm van aluminium origami is de eye­catcher in het nieuwe hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen in de Beethovenstraat. Binnen kijken kantoren uit op een spectaculair atrium.

Beeld Eva Plevier

Een gebouw vol verhalen. Dat motto bedacht Saartje van der Made, partner bij Benthem Crouwel Architects, bij de opdracht voor het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen in de Beethovenstraat.

Verhalen en anekdotes zijn er dan ook volop. Om te beginnen is er het oude kantoor van Winterthur Verzekeringen, een onaanzienlijke doos uit 1978 waarvan de opdrachtgever desondanks de potentie zag. Het is onherkenbaar veranderd in een transparant 'huis voor de loterijen', de derde private donor ter wereld.

Eigentijds Alhambra
Dan is er de inbreng van de Goede Doelen Loterijen zelf. Ze zaten verspreid over meerdere vestigingen, waaronder een statige villa aan het Vondelpark, schitterend natuurlijk maar niet helemaal passend bij het maatschappelijke doel wat Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij nastreven. Met de inkomsten uit de verkoop van de loten halen zij zo veel mogelijk geld op voor goede doelen: voor een duur­zame, rechtvaardige, betere wereld.

Het nieuwe gebouw biedt een openbaar restaurant aan de straatkant, te bereiken via een verdiept plein. Een publieke voorziening was een belangrijk punt op de wensenlijst. Omdat een trap altijd beschouwd wordt als een obstakel voor het publiek, koos de architect terecht voor een flauw talud met groen dat leidt naar het lichte souterrain waarin het restaurant is ondergebracht.

Maar ja, de lommerrijke omstandigheden van het Vondelpark wilde men niet achter zich laten. De Zuidas is al zo stenig. Dat resulteerde in een bladerdak van bewerkt aluminium dat als een origami over het hele gebouw is gespannen en het zonlicht filtert als het nodig is.

Het is een spectaculair dak dat steunt op kolommen in de vorm van ranke metalen boomstammen - daarmee is het Vondelpark ingewisseld voor het Beatrixpark als referentie. En er is meer natuur: op de bovenste verdieping fungeren de daktuinen ook als wormenhotel met compost uit de keuken, zijn er nestkasten voor vogels en vleermuizen en is er een bijenkast.

Ook de 600 werknemers van de loterijen vertelden hun verhaal. Ze tekenden mee aan de wanden van het atrium, hetgeen een collage aan indrukken en fantasieën opleverde. In feite onbruikbaar, totdat Van der Made op het idee kwam de tekeningen te abstraheren in geperforeerde metalen panelen. Die geven het interieur het aanzien van een eigentijds Alhambra dankzij de inpandige balkons met bogen en cirkels.

Kijken en bekeken worden, dat is het spel dat in het atrium kan worden gespeeld, niet in de laatste plaats door de trappen die door de ruimte slingeren, ontworpen door het Amsterdamse bureau D/Dock. En dan te bedenken dat Winterthur hier 40 jaar geleden de auto's van personeel liet parkeren.

Granulaat
Het kantoor beroept zich erop het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland te zijn. Het is aangepakt volgens de hoogste normen en technieken van duurzaam bouwen (Breaam 2014). Breeam-NL is een keurmerk dat in de bouwwereld wordt uitgereikt om duurzaam bouwen te stimuleren. Zo is er geen gas te bekennen, is er een warmte-koudeopslag, wordt energie opgewekt door 949 zonnepanelen en zijn materialen uit de directe omgeving gebruikt.

949

Het kantoor voldoet aan de hoogste normen voor duurzaam bouwen. Zo telt het onder meer 949 zonnepanelen en is er een warmte-koudeopslag

Het beton uit het oude gebouw is vermalen en als granulaat in de parkeergarage verwerkt, de houten schrootjes komen uit Frankrijk, de stoelen in het auditorium uit de oude kerk van Naarden.

Bijna alle meubels zijn meegenomen uit de oude panden of tweedehands gekocht. Al het gebruikte materiaal is duurzaam, zoals kokos, bamboe, natuursteen of hergebruikt tapijt van Desso. Er kan een raampje opengeklapt worden in de glazen buitengevel zodat het personeel ook nog eens frisse lucht kan opsnuiven.

Koffietijd
Het mocht geen anoniem kantoor worden, vonden de werknemers. Een huiskamer was het beoogde doel, een plek om je thuis te voelen. En dat is te merken, hoewel het gebouw officieel pas op 6 december door de koningin geopend wordt. Er wordt vergaderd aan lange tafels in het atrium, de medewerkers van The Colour Kitchen - een sociale organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - bedienen de koffiebalie: het geheel ademt een volstrekt natuurlijke en sympathieke sfeer.

De goede akoestiek is gewaarborgd door de houten schrootjes en de vloer van natuursteen. In de oranje dozen die uitsteken uit de gevel zijn auditorium en tv-studio ondergebracht waarvandaan de RTL-programma's Koffietijd en 5 Uur Live worden uitgezonden.

Een droomproject, stond in de briefing van de opdrachtgever aan de architect: dat is het on­tegenzeggelijk geworden. Het moet een feestje zijn er te werken.

Beeld Jet De Nies
Het pand is gerenoveerd volgens de hoogste normen en technieken van duurzaam bouwen Beeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden