Nieuw kabinet-Rutte beperkt topinkomens niet

Het nieuwe kabinet gaat de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector niet verder aanpakken.

ANP
De kritiek op de topsalarissen richt zich onder meer op de publieke omroep, waar presentatoren als Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk (foto) ruim meer dan een minister verdienen. Beeld ANP
De kritiek op de topsalarissen richt zich onder meer op de publieke omroep, waar presentatoren als Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk (foto) ruim meer dan een minister verdienen.Beeld ANP

Het wetsvoorstel dat ervoor moest zorgen dat niemand in de toekomst meer dan een minister verdient blijft op de plank liggen, bevestigt een woordvoerder van een van de coalitiepartijen na berichtgeving in de Telegraaf.

Voor topbestuurders geldt al dat zij niet meer dan een minister mogen verdienen (179.000 euro). Op hoge adviseurs en medewerkers van (semi)publieke instanties die net onder de top zitten, zijn de huidige regels echter niet van toepassing.

Uitzonderingen voor topadviseurs zouden nodig zijn, luidt de kritiek op verdere aanscherping van de Wet Normering Topinkomens. Anders zou de overheid bijvoorbeeld niet de juiste financiële of ICT-specialisten kunnen aantrekken, aldus de woordvoerder.

Welten
Een van de vaakst genoemde namen in dit verband is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten. Die verdient tegenwoordig als adviseur ruim 267.000 euro. Zijn baas, Erik Akerboom, krijgt 148.000 euro.

De kritiek op de topsalarissen richt zich ook vaak op de publieke omroep, waar presentatoren als Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk ruim meer dan een minister verdienen.

Eerder dit jaar bleek het aantal grootverdieners bij de politie sinds 2015 flink te zijn gestegen, van zeven naar 24.

Zie ook: Bernard Welten levert zijn riante contract bij politie in en: Dit zijn de belangrijkste punten uit het regeerakkoord

Bernard Welten op een archieffoto, in zijn rol van toenmalig korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland Beeld ANP
Bernard Welten op een archieffoto, in zijn rol van toenmalig korpschef van de politie Amsterdam-AmstellandBeeld ANP

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden