Update

Nieuw kabinet moet 25 miljard extra bezuinigen

Partijen die in 2017 begrotingsevenwicht willen bereiken, moeten 25 miljard extra bezuinigen. Dat zegt CPB-directeur Coen Teulings.

ANP/Redactie
Directeur Coen Teulings van het Centraal Plan Bureau. Beeld ANP
Directeur Coen Teulings van het Centraal Plan Bureau.Beeld ANP

'Als de economie zich ontwikkelt zoals wij verwachten, hebben we in 2017 een tekort van 2,6 procent. Dat is nog steeds 18 miljard, dat is hoog. Als je in 2017 feitelijk op begrotingsevenwicht zou moeten komen, dan zou je bezuinigingen moeten doen in orde van grootte van 25 miljard', zei Teulings tegen de NOS.

Vandaag presenteerde het Centraal Planbureau (CPB) haar economische voorspellingen tot en met 2017. Volgens het CPB komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 2,9 procent - dankzij de maatregelen uit het Lenteakkoord. Daarna daalt het tekort langzaam, tot 2,6 procent in 2017 - mits een volgens kabinet extra bezuinigt.

Volgens de Europese begrotingsregels is een tekort van 3 procent nu geoorloofd, maar de Europese landen hebben onderling afgesproken dat op de middellange termijn gestreefd wordt naar een structureel begrotingsevenwicht. Dit betekent concreet dat in 2017 het begrotingstekort nul dient te zijn.

Verkiezingsprogramma's
Partijen als PvdA en CDA hebben in hun verkiezingsprogramma's opgeschreven dat ze in 2017 het begrotingstekort weggewerkt willen hebben. Te verwachten valt dat VVD en D66 daar ook voor zullen pleiten. In het verkiezingsprogramma van de SP staat dat het tekort wordt teruggebracht 'in lijn met de Europese afspraken'. Ook de PVV wil 'op termijn' een begrotingsevenwicht.

Het CPB publiceert de cijfers over de Nederlandse economie onder meer om de politieke partijen de kans te geven hun verkiezingsprogramma's hierop aan te passen. De raming wordt als basis gebruikt voor de doorrekening van de verkiezingsprogramma's. Op 27 augustus publiceert het CPB die doorrekening.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden