Nieuw jeugdboek over Anne Frank

Deze week verscheen het nieuwe jeugdboek Alles over Anne. Het levensverhaal van Anne Frank geeft antwoord op vragen die kinderen door de jaren heen intrigeerden.

Een illustratie van onderduikers in het achterhuis Beeld Anne Frank Stichting/Huck Scarry
Een illustratie van onderduikers in het achterhuisBeeld Anne Frank Stichting/Huck Scarry

'Anne Frank is jarig! Het is haar tiende verjaardag en ze mag acht vriendinnetjes uitnodigen.'

Zo begint het nieuwe jeugdboek Alles over Anne van Menno Metselaar en Piet van Ledden. Naast de inleiding staat een foto van Anne met haar vriendinnen, die na afloop allemaal een potje jam van vader mee naar huis krijgen. De meisjes ontvangen enkele dagen later ook een afdruk van de foto.

Het fotoboek is gelardeerd met foto's van Anne en haar familie: schoolfoto's, vakantiekiekjes en een afdruk van haar dagboek. Alleen uit de onderduikperiode bestaat geen enkele foto.

Daarom heeft de Anne Frank Stichting de vermaarde illustrator Huck Scarry gevraagd illustraties te maken bij het hoofdstuk Onderduiken.

Maquette
De ruim twintig kleurrijke waterverftekeningen zijn indrukwekkend. De eerste tekening laat zien hoe Anne op 6 juli 1942 samen met haar ouders vanuit hun woning in Zuid op weg gaat naar haar schuilplaats, het Achterhuis op de Prinsengracht.

Op de tekening kijkt kat Moortje vanaf de vensterbank het drietal na. Scarry: "Ik ben naar het huis van de familie Frank aan het Merwedeplein gegaan om een indruk te krijgen."

De in Zwitserland woonachtige illustrator bezocht het Achterhuis verschillende malen om de tekeningen te kunnen maken. Hij maakte schetsen, bekeek foto's van het pand en de onderduikers en leefde zich in hoe de familie Frank er bivakkeerde.

Van elke kamer is een tekening gemaakt. Scarry maakte dankbaar gebruik van de maquette die Otto Frank na de oorlog heeft laten maken.

Kat Moortje kijkt vanaf de vensterbank het drietal na. Beeld Anne Frank Stichting/Huck Scarry
Kat Moortje kijkt vanaf de vensterbank het drietal na.Beeld Anne Frank Stichting/Huck Scarry

Er zijn tekeningen van onder meer de slaapkamers, de zolder, de kastanjeboom, helper Miep Gies, de boekenkast, Anne zelf, de zolder en de familie Frank, samen met de familie Pels en Fritz Pfeffer zittend aan tafel.

Otto, Edith en Margot Frank. Beeld Anne Frank Stichting/Huck Scarry
Otto, Edith en Margot Frank.Beeld Anne Frank Stichting/Huck Scarry

"Ik stelde me voor hoe het geweest moet zijn. Ik voelde hoe oncomfortabel en klein het er was," zegt Scarry, zoon van de bekende illustrator Richard Scarry.

Veelgestelde vragen
Op meerdere tekeningen in het boek laat hij zien hoe de befaamde boekenkast open- en dichtgaat en hoe Annes kamertje er ingericht uitziet. Ook tekende hij gedetailleerde plattegronden van het Achterhuis. Scarry: "Het was nog een heel gepuzzel. Het huis is een labyrint."

Eerder, in 1992, kwam ook een jeugdboek voor 10 tot 12-jarigen uit met het levensverhaal van Anne Frank, maar het boek is 25 jaar na dato nogal gedateerd. Schrijver Menno Metselaar: "We beantwoorden in zowel de tekst als de tekeningen veelgestelde vragen van kinderen: Verveelden de onderduikers zich niet? Hoe kregen ze eten? Wie heeft Anne Frank verraden en waarom haatte Hitler de Joden?"

In het boek zitten halve pagina's die dieper ingaan op onder meer de historische achtergrond, de anti-Joodse maatregelen, de herkomst van het hakenkruis en een tekening van Anne uit 1941.

Scarry: "Terwijl ik tekende, hoorde ik een echo van het verhaal van de familie Frank op de radio. De reportage ging over de vluchtelingenstroom, over discriminatie, haat, vooroordelen en populisme. Dat was een enorme motor voor me om dit werk te doen. De helpers zeiden tegen de familie Frank meteen 'ja' toen hen om hulp werd gevraagd. Dat zie je mensen niet zo snel meer doen. Ze denken nu: Wat levert dat me zelf op?"

Alles over Anne kost € 14,95. Het is in zes talen vertaald.

De cover van Alles over Anne Beeld Anne Frank Stichting/Huck Scarry
De cover van Alles over AnneBeeld Anne Frank Stichting/Huck Scarry
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden