Filmtips

Nieuw in de bios: paarden, bergen en Maria Magdalena

Elke week zetten we de nieuwste films die te zien zijn in de Amsterdamse bioscopen voor je op een rij.

Het Parool
Rooney Mara speelt Maria Magdalena vrij vlak; Mary houdt haar emoties binnenboord. Beeld -
Rooney Mara speelt Maria Magdalena vrij vlak; Mary houdt haar emoties binnenboord.Beeld -

Mary Magdalene
De historische rol van Maria Magdalena is al vele eeuwen onderwerp van debat. Door de katholieke kerk werd ze soms weggezet als prostituee, maar het Nieuwe Testament biedt daar geen direct bewijs voor. Veel logischer is het dat Magdalena niet alleen een trouwe volgeling van Jezus Christus was, maar zelfs zijn belangrijkste kompaan en mogelijke geliefde.
Mary Magdalene vertelt het Christusverhaal vanuit feministisch perspectief. Dus is ook Maria een profeet - op haar eigen manier.

Te zien in Arena, City, Filmhallen, Tuschinski

Centaur
Zoals de koe eens een nationaal Nederlands symbool was, zo is het paard dat in Kirgizië. Begrijpelijk, want de bevolking van het Centraal-Aziatische land, dat sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 zelfstandig is, bestond eeuwenlang voornamelijk uit nomaden.
Met Centaur, dat schitterende beelden van het steppen- en berglandschap bevat, zet Aktan Arym Kubat het pastorale en nomadische verleden van Kirgizië tegenover het moderne ­heden.

Te zien in Eye, Rialto

Mountain
Tussen 1922 en 2014 zijn bij het ­beklimmen van de Mount Everest
265 doden gevallen. In sommige ­jaren, zoals in 2014 en 2015, kwamen bijna twintig mensen om het leven. Vorig jaar was het rustig met 'maar' zes doden. Waarom blijven mensen niet veilig op de grond en willen ze uit alle macht bergen beklimmen? Over de fascinatie en obsessie voor bergen gaat de documentaire Mountain.

Te zien in De Balie, Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis, Rialto

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden