Filmtips

Nieuw in de bios: cocakoning en borstkloppende babyboomers

Elke week zetten we de nieuwste films die te zien zijn in de Amsterdamse bioscopen voor je op een rij.

Het Parool
De in 1962 geboren Britse documentairemaker David Batty is geen babyboomer, maar een enthousiaster ­jubelfilmmaker over de heldendaden van de babyboomgeneratie in de ­jaren zestig is moeilijk denkbaar. Beeld My Generation
De in 1962 geboren Britse documentairemaker David Batty is geen babyboomer, maar een enthousiaster ­jubelfilmmaker over de heldendaden van de babyboomgeneratie in de ­jaren zestig is moeilijk denkbaar.Beeld My Generation

Escobar
León de Aranoa baseerde zijn scenario op het boek Loving Pablo, Hating Escobar, waarin Escobars maîtresse Virginia Vallejo beschrijft hoe ze als televisiereporter in de ban raakte van een sympathieke Robin Hood die een meedogenloos monster bleek te zijn.

De regisseur en de producenten suggereren dat er een nieuwe visie op de opkomst en ondergang van de kartelbaas van Medellin wordt geschetst, maar het zal voor veel kijkers gesneden koek zijn.

Te zien in Arena, Filmhallen, De Munt, Tuschinski

My Generation
Dat de jeugd zich in de jaren zestig niet meer liet temmen en de oude generatie de wacht aanzegde, is de rode draad in My Generation. Fijn voor nostalgische babyboomers al die feestelijke fragmenten en observaties over de jaren zestig, maar klopt het zelffeliciterende beeld?

Het is geen toeval dat altijd dezelfde popsterren, fotografen en fotomodellen worden genoemd als het over de swinging ­sixties gaat.

Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Kriterion, The Movies

Dhogs
In die eerste dialogen van Dhogs ligt de thematische kern van de film besloten. Filmmaker Andrés Goteira gebruikt gekunstelde en ontregelende stijlmiddelen in zijn debuut, dat een springerige structuur met wisselende hoofdpersonages heeft, vreemde zijpaden inslaat en herhaaldelijk naar een zaal met passieve toeschouwers snijdt.

Het lijkt lastig om er een rode draad in te ontwaren, maar na een ijzersterke wending valt alles op zijn plaats.

Te zien in Eye

Lean on Pete

Het zou zomaar een Disneyfilm kunnen zijn: de vijftienjarige Charley Thompson (Charlie Plummer) wordt door zijn vader van het ene stoffige gehucht naar het andere gesleept.

Áls dit een Disneyfilm was, zou Charley een geboren jockey blijken. Hij zou van Lean on Pete het beste racepaard ter wereld maken, grootse triomfen vieren en zowel Del als zijn vader uitlachen. The End.

Maar dit is dus geen Disneyfilm.

Te zien in Cinecenter, FC Hyena, Filmhallen, The Movies, Studio K

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden