Plus

Nieuw hotel Jakarta op Javaeiland, een eerbetoon

Een houten hotel met een tropisch tintje. Hotelier Westcord bouwt op de punt van het Javaeiland aan een bijzonder hotelgebouw.

Hotel Jakarta in aanbouwBeeld Eva Plevier

Terwijl het zwembad met aan de pijngrens grenzende herrie wordt gezandstraald en gezaag de bouwvakkersradio's probeert te overstemmen, valt de houten hotelkamerdeur dicht.

Plots staan we in een sereen houten doosje. Een kant-en-klare hotelkamer, waar de dikke houten wanden samen met de dubbele glas­gevel annex inpandig balkon alle herrie - en de kou - zorgvuldig buitenhouden.

Het duurt volgens de planning tot Pasen voordat Hotel Jakarta op de kop van het Javaeiland opengaat. Maar de kamers zijn al klaar, waar ze in een normale bouwvolgorde pas als laatste aan de beurt zouden zijn.

Legobouwdoos
Maar Jakarta is geen normaal hotelgebouw. Op voorspraak van de gemeente, die geen uniforme hoteldozen meer wilde, moest het ontwerp zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk gebouwd en geëxploiteerd worden. "Dan ga je met de architect nadenken hoe ver je daarin kunt gaan," zegt hoteldirecteur Nico Evers. Het werd veel hout en heel erg modulair, een hotel als een legobouwdoos.

Hier komt een restaurantBeeld Eva Plevier

De meeste kamers - hergebruikt beton voor vloer, gelijmd houten draagwanden en plafond aan de overige zijden - zijn gebouwd op een werf in West-Friesland, elke twee uur één.

Inclusief alle draden, leidingen en sanitair.
Als mega-Jenga zijn de kamerdozen aan de ­Javakade achthoog op elkaar gestapeld, tezamen ook de dragende constructie vormend. De vuistdikke wanden van de houten doosjes isoleren als de beste en hoeven ook niet nog eens te worden geschilderd of behangen. "We zetten er straks alleen de meubels nog in en dan kan het hotel open."

Het merendeel van de kamers, 172 van de 200, moet nu afwachten tot de rest van het taps toelopende hotelgebouw gereed is. De boeg van het gebouw, met daarin de resterende kamers, restaurants, bars en lobby, wordt op traditionele wijze gebouwd. "Vanwege de ruimte op het bouwterrein kon dat niet anders."

Het Nederlandse Westcord won het hotelplekje, dat al meer dan tien jaar op de nominatie stond voor hotelbouw, door er naast de meest milieuvriendelijke nieuwbouw, ook een bijzonder verhaal van te maken.

Een voorbeeld van een hotelkamerBeeld Eva Plevier

Ook voor het familiebedrijf was dat een aardige hink-stap-sprong. Westcord is ontstaan op Vlieland en via de overige Waddeneilanden doorgegroeid naar het vasteland. Met onder meer drie hotels in Amsterdam, maar ook het Rotterdamse Hotel New York - gevestigd in het hoofdkantoor van de toenmalige Holland-Amerika Lijn - en de naastgelegen ss Rotterdam. ­Beide zijn een hommage aan de emigratielijnen die er decennialang naar de nieuwe wereld vertrokken.

Malabar bovenin
Het begeerde hotelplot op het Javaeiland in Amsterdam was tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw het startpunt van die andere emigratieroute, naar toenmalig Nederlands-Indië. "Toen was, met Hotel New York in het achterhoofd, de link snel gelegd," zegt hoteldirecteur Nico Evers.

"Als we de locatie zouden bemachtigen, dan zou het een eerbetoon worden aan die tijd. Toen we dat thema eenmaal vast hadden, kwam de rest vanzelf." Dus heet het hotel nu Jakarta - Batavia klonk té koloniaal - en de skybar boven in de punt van het gebouw straks geinig de Malabar, naar de gelijknamige vulkaan op ­Java.

Samenwerking met het Tropenmuseum, dat een deel van zijn collectie in het hotel zal laten zien, was snel gevonden. Gevolgd door de Hortus botanicus; beide zijn immers voortgekomen uit dat koloniale verleden. "Dan kijk je op de ­tekeningen naar een atrium van acht verdiepingen hoog en denk je: daar kan best een boom in." Dus komen, waar nu nog de steigerpalen in de hoogte steken, straks tropische bomen van tien meter hoog te staan, een tropisch bos, met permanent een tuinman op de loonlijst.

Laatste stukje onbebouwd eiland

Een speeltuin voor kinderen en poepstrook voor honden. De Kop van het Javaeiland, in overheidsjargon voor 'onbepaalde tijd gereserveerd voor een zeer bijzondere invulling met een programma van het allerhoogste niveau en uitzonderlijke allure', heeft zijn ambities nog niet waargemaakt. Het is het laatste stukje onbebouwd oostelijk ­eiland, in het grote geheel ooit ­bedacht met hoogbouw en een gracht, als de boeg van het schip dat de rest van het Javaeiland moest zijn.

Hotel Jakarta beslaat maar een deel van de Kop, wat sommigen in 'stadsdorp Java' nog te ver gaat. De rest van de strook is nog altijd leeg. Het lijkt er toch vooral op dat de Kop wordt vrijgehouden als startbaan voor de aanloop naar de gedroomde brug over het IJ.

Het hotel overlegt daar nu met de gemeente over. "Dat er uiteindelijk een brug komt is prima," zegt Evers. "Maar het is wel even de vraag hoe. We hebben de opritten liever niet voor onze deur. Zo is dat niet afgesproken toen we deze plek wonnen."

Ook wordt nog gepraat met Haven Amsterdam over de ­riviercruiseschepen die aan de Javakade moeten komen. "We willen ze liefst dwars op de kade, plus een steiger waar passagiers van bootjes in en uitstappen voor het hotel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden