Nieuw Groene Boekje: geen nieuwe regels, wel nieuwe woorden

In 2015 verschijnt een nieuwe editie van het Groene Boekje. De woordenlijst wordt aangevuld met nieuwe, Surinaamse en Caribische woorden, maar de regels van de spelling van het Nederlands blijven onveranderd. Dat meldt het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie.

null Beeld photonews
Beeld photonews

De Taalunie legt de spellingregels vast voor de overheid en het onderwijs. Maar de regels veranderen niet, er komen alleen nieuwe woorden bij, zoals euro-islam, fair trade, flatscreentelevisie, mindmapping, op-en-afrelatie, tobintaks, veggiedag en wij-zij-denken. Voorbeelden van mogelijke Caribische woorden zijn bolita, dushi, faderen, gasbom, kets, pika, suikerdiefje, choller en makamba.

Inhoud
De inhoud van het papieren Groene Boekje en de online woordenlijst is nu dezelfde. "In de toekomst zal de online versie zo volledig mogelijk zijn, en zal een selectie van 100.000 veelgebruikte woorden op papier worden uitgegeven. Dat vinden we nodig, omdat niet iedereen toegang heeft tot het internet", zegt secretaris Geert Joris van de Taalunie.

De Taalunie wil naast de gebonden papieren versie voortaan ook een goedkopere paperbackeditie uitgeven. Uiteindelijk wil de Taalunie komen tot een dynamische online lijst die veel sneller nieuwe woorden officieel kan opnemen.

Werkwijze
Het zijn in eerste instantie academici, in casu neerlandici, die in de Spellingcommissie beslissen welke nieuwe woorden worden opgenomen. Die lijst wordt daarna getoetst bij intensieve taalgebruikers, zoals journalisten.

Voor de uitgave van het nieuwe Groene Boekje wordt een openbare aanbesteding uitgeschreven. Uitgevers kunnen ook een eigen woordenlijst op de markt brengen - met het keurmerk van de Taalunie - als de spelling conform is met de officiële.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden