Nieuw Fries Museum opent met vier exposities

Het Fries Museum opent in september de deuren van de nieuwbouw in de binnenstad van Leeuwarden. Dinsdag maakte het museum de titels van de vier tentoonstellingen bekend die het openingsprogramma vormen.

Ferhaal fan Fryslân gaat in op het ontstaan van de provincie en laat zien hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers het gebied door de jaren uitbeeldden. In de expositie Oud geld vertelt Jort Kelder verhalen uit de Gouden Eeuw en laat hij zien welke kooplieden en bestuurders in de 17e eeuw in de 'Quote 500' stonden en de lakens uitdeelden.

De tentoonstelling Horizonnen krijgt een plek op de derde verdieping, die zich vanwege het daglicht goed leent voor moderne en hedendaagse kunst. 'Aan de hand van schilderijen, foto's, installaties en videowerken maak je een reis door Friesland', kondigt het museum aan.

De vierde openingstentoonstelling is van het Fries Verzetsmuseum en gaat over bewoners van Friesland in de oorlogsjaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland beleefden.

In 2016 volgt een grote tentoonstelling over de Fries-Engelse schilder Lawrence Alma Tadema. In 2017 staat Mata Hari in de schijnwerpers. Dan is het 100 jaar geleden dat zij als spionne werd gefusilleerd en gaan in Parijs de archieven van haar proces open.

Het Filmhuis Leeuwarden betrekt het nieuwe gebouw al eerder en opent op vrijdag 22 maart met het Nederlands, Vlaams & Fries Filmfestival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden